onsdag 12 oktober 2011

Bitter och ljuv

Jag har återigen lyckats bli intresserad av en bok som utspelar sig under andra världskriget. Denna tipsade en kompis om och om jag inte minns fel så har jag en till liggande där hemma... Hotellet i hörnet av bitter och ljuv utspelar sig i och omkring staden Seattle i USA. Året är 1986 och Henry har förlorat sin fru. Han försöker vänja sig vid ett liv utan henne när fyndet görs. I en källare till ett förfallet hotell hittas tillhörigheter från deporterade japaner. Det väcker minnen till liv. Minnen han försökt tränga undan och ignorerat i 40 år. 


Vi får lära känna Henry Lee och hans familj. Han är född i USA av kinesiska föräldrar och bor i Seattles Chinatown. Fadern är kines in i minsta atom, hatar allt som har med fiendenationen Japan att göra och vill att Henry ska bli amerikan. 1942 förbjuder fadern Henry att tala kinesiska hemma. Följden blir att han inte kan föra ett vettigt samtal med någon av sina föräldrar, för de pratar inte särskilt bra engelska. Till föräldrarnas lycka blir han stipendiat i en skola för vita. För Henrys del handlar det om överleva skoldagen...

Han är väldigt ensam tills den dag en flicka börjar på samma skola, Keiko. Men hon har japanska föräldrar! Henry vet inte hur han ska förhålla sig till henne. Deras familjeförhållanden och uppfostran skiljer sig markant åt. Men snart spirar vänskapen mellan dem. Tyvärr ökar förföljelserna av japaner i USA. Något som spiller över även på människor av kinesiskt ursprung. Keiko och hennes familj (tillsammans med alla japaner i Seattle) skickas till interneringsläger. Henry och Keiko hoppas kunna bevara vänskapen tills kriget är slut och de kan mötas igen. Men så sker inte.


Allt detta och ännu mer handlar boken om, skriven av Jamie Ford. Författaren har lyckats riktigt bra. Trådar hit och dit, händelseförlopp jag inte kan förutse, relationen mellan Henry och hans son, härliga vänskapsförhållanden som trotsar ålder och etniska gränser, och så lite jazz. Allt knyts ihop på slutet. Dessutom får jag ett stycke amerikansk historia jag inte hört särskilt mycket om. En bok väl värd att läsa!

/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar