tisdag 18 oktober 2011

En grym Getingsommar

Förutom kriminalfallet som rullas upp i Getingsommar finns ett annat spänningsfält som Denise Mina gärna återkommer till i sina böcker; de sociala skillnaderna i dagens Skottland och Glasgow.

Denise Mina har kvinnliga huvudpersoner i sina böcker och det är hos dem våra sympatier hamnar. De har värme (även om den kan sitta långt inne) och en klar känsla för vad som är rätt och fel. Så även i Getingsommar men här finns också medkänsla för de oälskade och osedda oberoende av klass.

Getingsommar börjar hemskt; en ung kvinna sparkas ihjäl. Alex Morrow är den polis (gravid med tvillingar) som ska utreda. Samtidigt får vi följa hur Kay, en ensamstående mamma, reagerar och tänker när hon förstår att två av hennes söner utpekas som misstänkta. Kay är hyperkänslig för vad andra tänker om hennes liv, hon försöker dölja att hon röker ute och bär sina kläder i plastpåse. Livet handlar om att kämpa på för att få tillvaron att gå ihop och se till att barnen håller sej ifrån de kriminella gängen.

Den övre medelklassen representeras av Thomas, en övergiven femtonårig internatskole-elev, och hans tankar. Och så har vi polisen som utreder; Alex Morrow som är klassresenär och därmed en dubbel blick på allt hon iakttar. Allt beskrivs från; klassmässiga, känslomässiga och psykologiska perspektiv.

Det här är inte i första hand en whodunit-deckare, att klura ända till slutet för att få reda på vem som "gjorde det". Snarare - såhär går det när det ser ut som det gör i samhället. Och det är kanske därför det hela boken igenom finns en ilska som ligger och puttrar. Alla är mer eller mindre frustrerade på något eller någon. Men det finns också en människokärlek inemellan och det är den, och att jag ville veta hur det skulle sluta, som gjorde att jag läste vidare trots att det detta är en bok som gör ont.

Men getingarna då? Ja den uppmärksamme läsaren ges en bild någonstans i mitten av boken som kan ge en vink om tematiken i Getingsommar. Här måste jag nämna att originaltiteln är The End of the Wasp Season och när man vet det blir det lättare se symboliken. Ingen vidare svensk titel tänker jag nu efter läsningen.

Detta är den andra boken med polisen Alex Morrow. Den första heter I midnattens stillhet.

/Annika

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar