onsdag 26 oktober 2011

Fylld av hemligheter!

Jag har läst Sömngångerskan av Essie Fox, en debutroman som gav mersmak. Den utspelar sig under den viktorianska eran i Londons teaterkvarter och på en herrgård i författarinnans hemtrakt Herefordshire.

Boken är fylld av glittrande teaterljus, mörka skogar, intriger och hemligheter och jag hade svårt att släppa den. Huvudpersonen Phoebe är uppväxt med och uppfostrad av två motpoler. Sin stränga mamma Maud och skådespelande och sjungande moster Cissy, ljuset i Phoebes liv.

Förutom dessa är det ett härligt persongalleri i boken. Här finns skådespelare, teaterdirektörer och påkläderskor som spår i händer, och inte minst Nathaniel Samuels. Han är en mystisk rik (men gift) man som sitter på första raden när Cissy för första gången på länge står på scen. Phoebe som är med på teatern vid detta tillfälle märker att Cissys röst ger vika och att en tår letar sig ner längs hennes kind när hon får syn på mannen. Phoebe själv känner sig som hypotiserad av honom och hon är också säker på att hon sett honom tidigare... 

En tid senare insjuknar moster Cissy och dör. Tillvaron för Phoebe och hennes mamma förändras. När de har det som mest knapert ordnar mr Samuels en plats som sällskapsdam åt Phoebe. Hemma hos hans fru! Phoebe kan inte förstå hur modern kan gå med på detta med tanke på det gräl hennes mor hade med mr Samuels på Cissys begravning. Har han någon baktanke med att erbjuda henne jobbet? Hemligheterna börjar sakta röra sig upp mot ytan och avslöjas.

Besök Essie Fox´s blogg där hon skriver om den viktorianska eran och sin bok.


/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar