måndag 31 oktober 2011

Kokvinnorna

Ny film på Ronneby bibliotek: Kokvinnorna av Peter Gerdehag. I Sibbalt i Halland bor systrarna Britt och Inger. Britt är äldst och den som tog över gården när fadern gick bort. Hon har valt bort familj och ett annat liv än det på gården. Korna är hennes familj och hon älskar dem högt. Varje dag ska de handmjölkas flera gånger. Yngre systern Inger skaffade man och barn. De två barnbarnen är hennes största skatter. Hon tycker inte om korna och hatar att mjölka, men kommer ändå till gården flera gånger per dag för att hjälpa till. När hon med ålderns rätt får rådet av sin läkare att sluta med kroppsarbetet är det äntligen slut med den förhatliga mjölkningen.

Arbetet på gården är tungt för de två systrarna som båda närmar sig 80-årsåldern. Britt har dessutom en gammal skada som gjort att hon inte kan stå rakt. Stridigheter förekommer mellan systrarna och ibland är de riktigt elaka mot varandra, men när det verkligen gäller ställer de upp för varandra.

Kärleken till djuren genomsyrar hela filmen. Vackra naturbilder på stilla sommarängar. Britt som somnar i stallet mitt under mjölkningen. Det är en fin beskrivning av ett annorlunda liv.

Biblioteket har också köpt in boken som beskriver arbetet med filmen.

/Jenny



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar