onsdag 14 september 2011

Amagansett

Först fanns indianerna, sedan kom engelsmännen senare handelsmännen och fiskarna till den långa sandstranden på Long Island, New York State. 1947 finns den milslånga sandstranden kvar, nu på lagom avstånd från storstaden lockar den nästa grupp till platsen; New Yorks köpstarka societet som vill bygga sommarresidens vid sanddynerna.

Fortfarande finns fiskare kvar i småstäderna längs kusten. Två av dem hittar en morgon en död kvinna, Lillian Wallace, i sitt fiskegarn. Att stadsborna inte förstår faran med strömmarna är en sak men det finns saker med kroppen som förbryllar både polisen Tom Hollis och fiskaren Conrad Labarde.

Conrad Labarde, av baskisk härkomst, är nyligen hemkommen från en konvalescens efter att ha varit med i 2:a världskrigets strider i Italien. Polisen Tom Hollis har blivit förflyttad till landsortsstaden Amagansett efter att han varit för nitisk i att reda upp en korruptionsaffär. De två känner inte varandra men börjar nysta i Lillians död var och en på sitt håll. Lillian Wallace visar sej vara dotter till en känd finansman som har sommarbostad i Amagansett.

Stad möter land, societet möter arbetarklass och landets folk. Mäktiga intressen nafsar på mark som av hävd tillhört valfiskarna. Smygande ställs det invanda på ända för Amagansetts invånare, och politiker och polis känner av den krävande noblessen från New York. Fyndet av Lillian Wallace kropp får samhället i gungning och mörka hemligheter anas bakom det som först såg ut som en olycka.

Skildringen av fiskarnas vedermödor glänser av sorg och stolthet. Man både ser och luktar havet. Landskapets historia är vemodigt och mycket vackert och det är svårt att skiljas från Conrad Labarde och Tom Hollis mot slutet.

Amagansett är en fängslande bok med olika skikt. Dessutom har Mark Mills ett fascinerande sätt att berätta. Lite i taget får man reda på precis så mycket så att man bara måste läsa lite till och lite till. Mark Mills är (lite förvånad blev jag allt) engelsman och har gjort ett gediget researcharbete kring orten Amagansett (som alltså finns på riktigt) och dess människors historia. Han är också filmmanusförfattare och det kan förklara hans förmåga att skapa band till sin läsare.

/Annika

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar