onsdag 7 september 2011

Äppeltider

Vi besöker äppelodlingar, både på Österlen och i Ungern, både i nutid och under Ungernrevolten 1956. Men det är ändå ovisshet som står i fokus i Anna Bovaller senaste bok om advokaten Petra Wester, Äppelkyrkogården.

Ett uppdrag så hemligt att hon inte får veta allt om det för Petra till Budapest. Med sig har hon en ny kollega Krisztina som hon inte litar riktigt på och sin dotter Martina. Redan andra kvällen är Martina försvunnen – kidnappad. Tar Petra kontakt med polisen får hon inte sin dotter tillbaka. Instruktionerna som följer för henne runt hela Budapest i någon slags katt- och råttalek. Till att börja med för att ge kidnapparna det material som hon har med sig om uppdraget. Men snart finner Petra sig själv, tillsammans med Krisztina, leta efter spår av Martina runt hela Budapest och många mil utanför stan – ska hon någonsin få se sin dotter levande?

Eftersom jag även får följa Martina vet jag att hon först bli kidnappad och sedan befriad av en främling. Han skjuter ihjäl hennes kidnappare men samtidigt känner hon sig trygg med honom. Men är det falsk trygghet? De sitter i en bil på väg någonstans – hon vet inte vart. 

Även Krisztinas föräldrar förs in i berättelsen. De flydde från Ungern i och med revolten 1956. Men vad hände egentligen? Var ligger deras och Krisztinas lojalitet egentligen? Hjälper de Petra i jakten på dottern eller hjälper de sig själva? Vilka är kidnapparna? Vad har egentligen Krisztinas far med det hela att göra? Många frågor väcks när jag läser. Det är bitvis rörigt och en ganska otrolig historia. Men samtidigt så spännande att jag snabbt läser ut den. Perfekt dessa regniga dagar som varit.

/Liselott

Resevera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar