måndag 6 december 2010

En sannolik historia


Det var länge sedan jag läste något av Karin Alvtegen. Då var det en spännande psykologisk thrillerartad historia. Nu handlar det om människor som inte vet vilken väg de ska gå, vem de är, om möten, förändringar och om att komma till insikt: En sannolik historia. En alldeles lagom mysig historia som var svår att lägga ifrån sig och gick snabbt att läsa.

Helena drivs av en längtan till barndomens lycka som hon vill ge sin dotter. Det blir till ett projekt tillsammans med maken. De köper en gård i norrland och bygger om den till hotell, flyttar från Stockholm och börjar kämpa. Tre år senare har han lämnat henne. Hon är säker på att anledningen är en affär med en hotellgäst. Han säger hon aldrig lyssnat på honom, om hans längtan tillbaka till Stockholm. Helena kan inte förlåta. Dottern 13 år stannar hos mamma - men de kan inte prata med varandra.

Anders 47 år börjar ifrågasätta vilka val i livet som egentligen varit hans. Han är alldeles för rik och har slutat jobba. Men känner ingen mening med livet och försöker trösta sig genom att bli en samlare. Han har nu fått nys om en raritet som finns hos en kufisk man som bor i skogen. Han tar sig dit, blir kvar i byn och hjälper inkognito till på hotellet, Helenas hotell.

Andra personer i dramat är Anna-Karin, Helens barndomsvän i byn. Hon är en kvinna som är missnöjd med sitt liv, dyker det upp ”en liten bit elände gällde det att grabba tag ordentligt så att juvelen inte slank ur händerna”. Anna-Karins bror och hans fru, vilka hon ständigt träter med, och så den kufiske mannen. Vem är han egentligen?


Min kollega Mia har också läst boken och tycker som följer: Nu har Karin skrivit en roman med samma psykologiska skärpa som de tidigare deckarna. Detta är en bok om kantstötta människor, om relationer och om hur vi bemöter varandra i olika livssituationer. Ja, jag tyckte denna bok var riktigt bra.

/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar