onsdag 1 december 2010

Frosseri i sagans värld

Ni som gillar sagor kan verkligen få ert lystmäte här. Corenlia Funke är mästerlig på att skapa sagolika världar. I sin nya bok Reckless har hon lyckats igen.

En fader är försvunnen och hans arbetsrum med en oerhört vacker spegel står orört kvar. Äldste sonen Jakob hittar i rummet en lapp med texten: spegeln öppnar sig bara för den som inte ser sig själv. Han löser gåtan, spegeln öppnar sig och Jakob går in i en annan värld. Världen är bara hans tills han 12 år senare brister i uppmärksamhet vid passagen genom spegeln och hans lillebror Will hittar dit. Ett misstag som gör att Will skadas och håller på att förvandlas till en stenvarelse - en goyl.

Vi kommer till ett land i krig. Goylerna har bott nere i marken men efter att ha enats under en kung vill de ta över människornas land. Det har gått så långt att kejsarinnan i landet börjat förhandla om fred. I detta farliga läge måste Jakob ut på jakt för att om möjligt finna ett sätt att rädda sin bror.

Féer, bord duka dig, häxans pepperkaks hus, hamnskiftare, loreley, törnrosas slott - folksagornas ingredienser finns här i överflöd. Det är så bra ihopknåpat att jag blir imponerad. Det kan inte vara en tillfällighet att brödernas namn är Jakob och Will, de samma som de sagosamlande bröderna Grimm. Dessutom är författarinnan tyska. Undra när jag har tid att läsa bröderna Grimms sagor - det är inte utan att jag blir sugen på att läsa dem igen.

/Liselott




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar