onsdag 8 december 2010

Nytt från Minotaur

Ett förlag som presenterar många lysande författare i deckargenren är Minotaur. Förlaget är specialiserat på kriminallitteratur och jag har läst flertalet av deras utgivna böcker. En författare de ger ut är Stephen Booth. Nu har hans tionde boken om poliserna Ben Cooper och Diane Fry kommit: Flickan i floden.

Cooper en man som följer sin intuition och känsla när han löser fall och han blir lätt för engagerad i människorna som drabbats. Inget han blir omtyckt för av Fry som gör det mesta enligt regelboken. Cooper och Fry förstår sig inte på varandra men i denna del i serien kan jag ana en förändring på den punkten. De är människor med mycket i bagaget men framstår allt klarare för mig. Speciellt får jag veta mer om Frys bakgrund. Hon ser sig själv i ett annat ljus när hon tvingas åka tillbaka till barndomsstaden Birmingham. Relationerna till och synen på systern och fosterföräldrarna prövas och ändras.
Hur ska framtiden se ut för Fry och Cooper, i vilken riktning utvecklar de sina personligheter genom de val de gör i olika situationer. För Coopers del slutar det i en riktig om än inte thrillerartad cliffhanger.

I denna bok blev jag även mer medveten om beskrivningarna av naturen i Peak District där poliserna bor och arbetar. Likaså skildringarna av Birminghams förändringar under Frys bortavaro vad gäller arkitektur, inflytting av invandrare och gängen som härskar i staden väcker mitt intresse. Det är sådant jag ofta ögnar igenom för att jag vill veta hur historien fortsätter. Men denna gång dröjer jag mig kvar vid dem.

Givetvis finns det även ett par fall att lösa. Är det mord då en flicka har hittats död i floden? Massor av människor finns runt omkring men ingen har sett vad som hänt. Cooper försöker få rätsida på vad som hänt. Fry tvingas ta tjänstledigt då en gruppvåldtäkt tas upp på nytt. Hon är offret och dna-analys knutit några män till brottet. Ska hon få reda på vilka som våldtog henne och kan de dömas? Det är lika bra skrivet som alltid.

/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog.

Böckerna i serien om Cooper och Fry i bibliotekets katalog.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar