torsdag 2 december 2010

Jokern i leken

Ed Kennedy är en nolla. I alla fall om man frågar honom själv. Han är nitton och bor i ett gammalt ruckel tillsammans med den mycket gamla hunden Portvakten. Ed har dålig kontakt med sin familj och träffar mest sina tre vänner, förutom de kunder han kör olagligt i sin taxi. Livet ser inte ut att ha mycket mening, särskilt inte eftersom bästa vännen Audrey inte är intresserad av Ed mer än som vän.

Men plötsligt kommer vändpunkten. Ed lyckas mer eller mindre av en slump att förhindra ett bankrån och får uppmärksamhet i samhället där han bor. En tid efter kommer ett brev med ett spelkort i. Det är ruter ess, och på kortet står skrivet tre adresser och klockslag. Utan vidare instruktioner förstår Ed att han måste hjälpa de som bor på adresserna med någonting. Frågan är bara vad? Och vem är det som har skickat kortet till honom?

Spänningen i boken ligger naturligt i att få veta vem som skickat korten, men för mig är den stora behållningen att följa hur Ed utvecklas i takt med att han får fler kort. Slutet påminner lite om Jostein Gaarders Sofies värld, men det gör alls ingenting. Det är fint så.

Jokern är en ungdomsbok, men kan lika gärna läsas av vuxna. Markus Zusak, författare till Boktjuven, har skrivit den.

/Jenny

Reservera boken i bibliotekets katalog

3 kommentarer:

  1. Jag har läst Boktjuven och den var otroligt bra och fängslande. Undra om jag ska ta denna bok som julläsning. För jag är otroligt nyfiken på om han kan skriva lika bra igen...

    /Liselott

    SvaraRadera
  2. Ja, gör det. Fast man läser ut den på en dag, så du får nog ha några fler böcker till julläsningen. Jokern är väldigt olik Boktjuven, men precis lika bra!

    SvaraRadera
  3. Julläsning blev det inte men nu har jag läst den. Mycket bra var den. Olik hans tidigare Boktjuven, men bra. Slutet var lite speciellt och oväntat. Tycker som du Jenny att det även är en bok för vuxna

    SvaraRadera