måndag 27 december 2010

Valda verk av T. S. Spivet

Detta är en konstig berättelse. En av de konstigaste berättelser jag läst på länge. Berättaren, Tecumseh Sparrow Spivet, är en pojke på tolv år. Han bor på Coppertop farm i den amerikanska mellanvästern. Platsen är noga markerad på flera av hans omsorgsfullt ritade kartor, som finns med i boken. T. S. ritar kartor över allting: platser, ljud, ansiktsuttryck, ja vadsomhelst, i ett försök att förstå världen omkring sig.

Och man följer honom gärna på hans fysiska resa genom USA, och på hans inre resa genom sin familjs historia. Som reskamrat har man hans kartor; vackra, tänkvärda och underfundiga.

Och visst kan man behöva kartor för att förstå sig på livet! Särskild om man som T.S. har en mamma som är forskare, en pappa som är farmare, en lillebror som är död och en syster som längtar bort.

Även vi med mer alldagliga liv än T.S.:s kan berika oss med kartor och illustrationer. Trevliga små tankepauser i vardagen. Och just på detta sätt fungerar illustrationerna i boken: följ de tunna linjerna och läs och njut!

Biblioteket har även boken på originalspråk: The selected works of T. S. Spivet

/Tine

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar