fredag 10 december 2010

Inte bara bio

I Inte bara bio, Nils Petter Sundgren nyss utkomna självbiografi, berättar filmnestorn om ett tidigt möte med kulturpersonlighetskollegan Harry Schein. ”När du blir så gammal som jag är du också trött på film, ska den då trettiotreårige Schein ha sagt till den då tjugosjuårige Sundgren. Med Inte bara bio som facit är det uppenbart att så inte blev fallet.

Nils Petter Sundgren har alltid varit svår att placera i ett fack. I ena stunden har han ansetts vara en snobbig ivrare för smal obegriplig film, för att i den andra reta upp kultureliten genom att insisterade på att Åsa-Nissefilmerna trots allt har sina goda sidor. Filmkrönikan anklagades stundtals för att bara vara en storbolagsstyrd repertoarguide på tomgång, samtidigt som dess evige programledare kunde publicera långa initierade reportage om exempelvis den västafrikanska filmhistorien.

Den röda tråden genom denna djungel av paradoxer stavas nyfikenhet, en egenskap som trots att Sundgren nu är betydligt äldre än trettiotre tycks bestå. Sprungen ur denna nyfikenhet framträder dessutom en stark tro på filmens egenvärde. Likaså en luttrad skepsis inför varjehanda krafter som vill göra filmen till instrument, såväl TV2-maoism som TV4-kommersialism.

Sundgren har varit tjugo gånger i Venedig och fyrtio i Cannes. Han har hängt med folk som Gunnar Ekelöf, Lauren Bacall, Catherine Deneuve och Buster Keaton. Badat jacuzzi med en jazztobaksrökande Peter Fonda och hört Bo Widerberg skrika ”Ta bort kärringen” när Alice Timander råkat gå i vägen för Pia Degermark. Han har haft förtroliga samtal med Ingemar Bergman och anser att Olof Palme var en minst av allt stilren tennisspelare.

En gång i tiden var karln dessutom lärare till Sven-Bertil Taube, och att Nils Petter Sundgren är hemskt gammal är naturligtvis en starkt bidragande orsak till Inte bara bios höga läsvärde. Han har ett allt mer unikt perspektiv på såväl den internationella filmhistorienden, den svenska tevehistorien som historien i största allmänhet.

Inte bara bio alltså. Men nästan.

Så här kunde det förresten gå till när man pratade film på 70-talet:

2 kommentarer:

  1. Kul klipp! Men det tog ett tag innan jag fattade att programledaren var P O Enquist...

    SvaraRadera
  2. Ja, det är inte helt lätt att se. Hela programmet finns för övrigt, bland fler mycket underhållande klipp, på en av de DVD:er som medföljer biografiantologin Citizen Schein. Detta praktverk kom för ett drygt halvår sedan och finns inne på Ronneby bibliotek.

    /Martin

    SvaraRadera