tisdag 1 mars 2011

Åter i Tolkiens värld

Längtar ni tillbaka till Tolkiens värld? Tänk att återigen får bekanta sig med enter, hobbitar och orker. Färdas över ändlösa slätter, genom skogar och raviner i goda vänners sällskap. Möta faran, mörkrets makter och kanske lyckas övervinna dem. Då måste ni läsa Nick Perumovs första del i serien Mörkrets ring, Alvklinga.

Men varför valde Perumov att förlägga sin historia hit? Året var 1985 och han hade precis översatt Tolkiens Ringarnas herre till ryska och kunde inte lämna denna värld. Han längtade tillbaka, inspirerades och började skriva en egen berättelse. Ringarnas herre var förbjuden litteratur i Sovjetunionen vid denna tid så någon publicering av sitt verk väntade han sig inte. Men när boken sex år senare var färdig föll Sovjetuninonen, och den blev utgiven. Det blev Perumovs genombrott och 2007 blev han årets fantsyförfattare i Ryssland, för andra gången. Men det är först på senare år han översatts till svenska och jag har tidigare bloggat om hans verk Svärdens väktare.

Men vänta er inte att han skriver precis som Tolkien. Perumov skriver i sitt efterord att han är "mer intresserad av vad som händer när det goda inte går att skilja från det onda". Han gör det bra! Jag läste hela lördagen och ville inte lämna denna värld. Men hu vad länge jag får vänta till nästa del översätts och ges ut på svenska.

/Liselott

Reservera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar