tisdag 25 januari 2011

En hårdkokt FBI-agent

Än så länge finns det två böcker översatta till svenska av Cody McFadyen om Smoky Barret. På engelska finns det ytterligare två och jag väntar spänt på att de ska översättas. Jag har läst både debutromanen Shadowman och uppföljaren Dödens ansikte, det är den sista som har fastnat i minnet.

Huvudpersonen är FBI-agenten Smoky Barrett och hennes specialteam av udda personligheter. Deras fall handlar ungefär om socialpsykologisk beteendevetenskap, dvs de har hand om fall som begås av psykologiskt sjuka personer. Varje medlem i teamet har sitt eget specialområde och privat är de alla ärrade av händelser i det förflutna. Smoky själv har blivit våldtagen och torterad av mannen som mördade hennes make och dotter. Första boken Shadowman handlar om det brottet. I Dödens ansikte finns det fortgående konsekvenser men Smoky är tillbaka i arbetet och börjar så smått få ordning på livet.

Denna gång handlar fallet om en 16-årig flicka som verkar ha en otursam inverkan på människor i sin närhet, alla dör. Hon begär att få tala med Smoky Barret som hon har läst om i en tidningsartikel och berättar en fantastisk historia. Ända sedan hennes riktiga föräldrar mördares när hon var 8 år har hon varit förföljd av en man som dödar de personer hon bryr sig om. Smokys team börjar en undersökning och frågan är om tjejen talar sanning eller om hon själv är inblandad i morden.

Det är en spännande kriminalroman med all sin skrämmande grymhet. Jag förundras över att man kan hitta på så mycket djävulskap över huvudtaget. Fördelen är att man i böckernas värld oftast får ett något sånär lyckligt slut.

/Anneli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar