måndag 31 januari 2011

Glasbruket

Egentligen behöver inte Arnaldur Indriðason någon mer reklam, det är många som redan har hittat honom. Den isländska deckarförfattaren har blivit mer och mer populär, men hur många vet att en av hans böcker också har blivit filmad? Än så länge gäller det bara Glasbruket – som i filmversion heter Brottsplats Jar City.
En äldre man hittas mördad i sin källarvåning och i jakten på hans mördare kryper gömda hemligheter fram, en efter en. Motiven går långt tillbaka i tiden och det verkar som om gamla poliser är inblandade.
Filmen följer bok rätt bra. Man har tagit bort en liten bihistoria, och ordningen är något omkastad, men annars stämmer det. Det är intressant att se den isländska miljön, som skiljer sig en hel del från det man är vad vid. Det är bara en sak jag ogillar, kriminalpolis Erlandurs vana att äta fårhuvud till lunch och kvällsmat. Önskar han kunde hitta något annat, för det ser inget vidare ut…
För den som vill läsa mer av Indriðason finns det sex titlar till. De flesta finns också som ljudböcker, om du hellre vill lyssna.

/Anneli

Reservera boken i bibliotekets katalog
Reservera filmen i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar