tisdag 11 januari 2011

Mord och irländsk saga i kombination?

Detta är en annorlunda bok som är lite svår att beskriva. Själva handlingen rör sig kring flera mord som har skett i en landsortstad på Irland. Men det är inte frågan om vem som är mördaren som driver historien framåt, utan bakgrunden till att det blev som det blev.

Den danske författaren Christian Mørk har skrivit Darling Jim som utspelar sig på Irland. Jag vet inte riktigt vad som gjorde att jag fastnade för boken, och bitvis är den lite rörig att läsa, men ändå kunde jag inte sluta. Den är uppdelad i fyra delar som berättar samma historia men ur olika synvinklar.

Huvudpersonerna är tre systrar och deras moster som alla blir betagna i den unge, snygge sagoberättaren Jim. Och det är de inte ensamma om, han drar till sig de flesta kvinnorna runt om i byarna med sin karisma och charm. Samtidigt pågår något mörkt bakom, något som man inte riktigt kan sätta fingret på. Kanske är det just det som gör Jim så populär, charm med ett drag av farlighet. Han är helt klart annorlunda den vanliga befolkningen och han syns där han drar fram på sin röda motorcykel.

Berättelsen börjar med att man hittar mostern död i sin stuga, och vid närmare undersökning hittar man även två systrar döda i varsitt låst rum. Vem har egentligen dödat vem och vem är den tredje personen som har varit inlåst i källarrummet men lyckats rymma därifrån? Det finns inte många ledtrådar, förrän brevbäraren får ett tjockt brev som inte kan levereras. Hans nyfikenhet tar över och han öppnar det och finner en dagbok som systrarna skrivit.

Darling Jim blandar verklig ondska med ondskan i irländska folksagor och ibland är det svårt att hålla isär vad som är vad. Hela berättelsen ger en krypande känsla av obehag men man måste ändå läsa vidare för att få veta varför. På något konstigt sätt är det spännande och segt samtidigt, men jag rekommenderar er helt klart att läsa den.

/Anneli

Reservera boken i Ronneby biblioteks katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar