fredag 19 november 2010

Hur långt skulle du gå för att bli vacker?

I denna ungdomstrilogi av Scott Westerfeld har man i framtidens samhälle bestämt en norm för vad som är vackert. Staden är uppdelad i Fulingstan och Snyggingstan. Du föds som fuling, vid ca 7-års ålder flyttas du från dina föräldrar till elevhemmet där du blir kvar tills du fyller 16. Då är du gammal nog att få göra en snyggingoperation och får sedan flytta till Snyggingstan och Partytornen. Livet leker, alla är vackra och hightech sköter det mesta.

Fördelarna är att det inte finns någon avundsjuka längre, att du inte behöver bli gammal, att det inte finns några krig. Du behöver inte ha några bekymmer och alla är perfekta. Men något mer verkar hända under operationen, de flesta verkar få en annorlunda personlighet efteråt.

Tally Youngblood har längtat efter sin 16-årsdag och snyggingoperationen så länge hon kan minnas. Men strax innan det är dags träffar hon på jämnåriga Shay. Shay vill inte alls bli opererad utan rymmer ut i vildmarken. Där visar det sig finnas ett hemligt samhälle för de som vill fortsätta se ut som när de föddes, dvs som fulingar. Ur denna vänskap växer tankar och diskussioner fram om vad som är rätt och vad som är fel. Vilka är det egentligen som bestämmer och varför verkar alla andra bara göra som de blir tillsagda? Är det ingen som tänker själv längre?

Serien börjar med Ful, fortsätter med Ful eller snygg? och avslutas med De rätta. Tally förändras och mognar under seriens gång. När den börjar är hon som alla andra och har helt godtagit vad som händer runt henne, men efterhand börjar hon ifrågasätta mer och kämpa för vad hon tycker är rätt.

Det är en spännande och smått skrämmande historia som berättas. Det får mig att fundera över de skönhetsideal som veckotidningarna visar upp och hur långt man kan gå för att passa in. Hur långt har ”myndigheterna” rätt att bestämma över privatpersonen.

Okej, ju längre serien kommer desto mer overkligt blir det, men det är riktigt spännande. Man vet ju faktiskt inte vad som kommer att ske i framtiden men jag hoppas att vi aldrig behöver se denna version som verklighet.

Låt dig inte luras av att böckerna står bland ungdomsböckerna, de passar lika bra för vuxna läsare.

/Anneli

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar