måndag 22 november 2010

Nostradamus försvunna profetior

Nostradamus försvunna profetior av Mario Reading. En kittlande titel. Visseligen är boken klassad som spänning och har kanske inte riktigt bakgrund i verkligheten, men ändå???

Nostradamus och hans profetior från 1500-talet har länge fascinerad mig. Förutspådde de verkligen Hitler och andra värdskriget, eller är det vår tids tolkningar som får dem att verka kusligt träffsäkra?

Nog om det. Boken läste jag. Man virvlas in i ett sökande efter Nostardamus sista strofer. Det sägs att han skrev 1000 strofer. Bara 942 har återfunnits. Sökandet går, via skrivna ord från 1500-talet, från plats till plats i Frankrike. Känns det bekant? Visst känner vi igen element från Dan Brown. Även här är huvudpersonerna jagade av både polisen och en hänsynslös mördande galning. Men ganska spännande.

Det som gör boken till mer än bara en spänningsroman för mig är att flera av huvudpersonerna är romer. En stor del av handlingen utspelar sig i romsk miljö och vi får en inblick i denna folkgrupps tankesätt och traditioner som känns ganska äkta. Extra intressant med tanke på romernas ställning i Frankrike idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar