tisdag 24 maj 2011

Det stormar i bokhyllan!


Den tolfte boken i serien The Wheel of Time är den första som ej skrivits enbart av författaren Robert Jordan. Efter hans bortgång år 2007 tog Brandon Sanderson över detta episka arbete. För er som inte hört talas om serien kan jag tala om att det i skrivande stund finns tretton delar, och dessutom en fristående prolog i bästa Bilbo-anda.

Brandon Sanderson har gjort sitt yttersta för att bevara Jordans melodi och humor, och ofta märker man ingen skillnad emellan de två. Serien blir progressivt mörkare för var bok som går, men det finns fortfarande klara ljusglimtar.

Vad det gäller karaktärerna så kan de beskrivas som mänskliga, i brist på bättre ord. Vissa är fega, andra är modiga, småaktiga, dråpliga eller rent av korkade. Allt som oftast är det en härlig blandning av egenskaper som gör att man lär känna varje karaktär mer eller mindre ingående.

Jordan anspelade rätt friskt på legenden om kung Arthur, och dessa anspelningar finns kvar även när Brandon Sanderson nu har axlat ansvaret för serien, ett tydligt bevis på att han är trogen Robert Jordans minne.

Jag anser att serien bäst avnjuts med lite lågmäld musik i bakgrunden, gärna klassiskt, i en bekväm fåtölj så att man riktigt kan sjunka in i böckerna. Det blir lite problem om man som jag tycker om att läsa innan läggdags, för emellanåt hinner solen gå upp innan jag lyckas släppa boken.

Engelskan är inte helt lätt alla gånger, men serien har översatts till svenska. Dock är inte den tolfte boken översatt än, men det finns ju några böcker att ta sig igenom innan man kommer dit. Personligen föredrar jag att läsa på engelska, men vänner som läst serien på svenska menar att även översättningen håller mycket hög kvalitet.

Så om Du till sommaren letar efter ett mastodontprojekt att ta Dig igenom, testa gärna The Wheel of Time eller som den på svenska heter, Sagan om drakens återkomst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar