onsdag 25 maj 2011

Gilla eller inte gilla...

Antingen gillar du Anne B. Ragdes nya bok Nattönskningen från början och läser vidare, eller så slutar du för att den är lite enahanda. Jag tyckte berättelsen stod och stampade länge på samma ställe men läste vidare i förhoppning att den skulle komma upp i samma standard som hennes första serie (som började med Berlinerpopplarna).

Berättare är Ingunn som närmar sig 40-årstrecket. Hon lever sitt liv precis som hon vill. Har ett bra jobb där hon reser mycket. Hemmet ser ut likadant ut när hon kommer tillbaka som när hon lämnade det. Hon har sex med vem hon vill, när hon vill och ofta. Skulle hon påbörja ett förhållande har hon noga koll på om partnern visar tecken på ointresse och ser till att vara den som lämnar.

Vi får veta ganska mycket om detta, lite för mycket kan jag tycka. Ingunn har kontroll och är nöjd med hur hon lever sitt liv, eller? Det kommer till en vändpunkt – hon börjar träna, ändrar sina vanor och möter då en man. En man som ger henne ett äkta leende. Men han lever ett helt annat liv än henne, med barn och hund. Att inleda en relation med honom är otänkbart, men hon inte kan glömma honom.

Den tog sig allt när detta möte skedde men jag tyckte nog Berlinerpopplarna var bättre. Så var den också uppbyggd kring helt andra personer. Men Nattönskningen är ändå helt klart läsvärd och passar bra i hängmattan i sommar.

/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar