fredag 6 maj 2011

Sju frågor till Malena

(Sist ut att besvara vår enkät, denna inläggsspäckade bloggvecka, är Malena Andersen. Hon är biblioteksassistent på huvudbiblioteket och i Bräkne-Hoby.)

Den bästa bok jag läst senaste året:
Det har mest blivit barn- och ungdomsböcker i år, men om jag räknar från maj 2010 så finns det fler att välja bland. Då är det istället ett problem att välja vilken det var som är bäst… Jag gillade starkt Ann Cleeves böcker från Shetlandsöarna, även om jag tyckte att de tre första var bäst. Jag, som många andra, gillade inte slutet av fjärde boken. Främlingen av Maks Fraj fick jag tips om via bloggen – tyckte att det var en rolig och något skruvad fantasybok. Jag ser fram emot fortsättningen.

Den här boken har jag läst mer än tre gånger:
Förhäxad ö av Mary Stewart. Typisk ”nu börjar min semester-bok” som jag läser i en gammal tummad pocket i hängmattan nästan varje sommar. Jag kan historien utantill, så det är en perfekt bok att varva ner med när sommaren kommer.

Den här boken gör mig glad/ledsen/arg:
Tonåring i Hitlers dödsläger av Benny Grünfeld. Boken gör mig så arg och ledsen. Vad Benny fick uppleva som tonåring ska ingen behöva uppleva. Samtidigt är det en jätteviktig bok att läsa och prata om med tonåringar så att historien inte upprepar sig.

En favoritbok som filmats. Blev filmen bra?
Hur du tränar din drake av Cressida Cowell. Barn- ungdomsbok placerad på humor. Filmen heter Draktränaren. Båda finns på biblioteket så det går att jämföra själv. Jag ser sällan film på bio, men såg denna. Filmen var en katastrof i mitt tycke! Drakarna såg mer ut som Stitch från Disneys Lilo och Stitch och kändes bara så fel. Handlingen följde inte heller böckerna så som jag hade önskat. Jag har läst alla böckerna, och även lyssnat på dem. Robert Gustafsson har läst in dem, något han gör riktigt bra. Det var riktigt roligt att lyssna på böckerna, bättre än att läsa själv. Jag föredrar tryckta böcker, men dessa är nog undantagen som bekräftar regeln.

En favoritbok från min barn- eller ungdomstid:
Jag minns med värme Momo eller kampen om tiden av Michael Ende. Den finns även som ljudbok – och den håller fortfarande att läsa/lyssna på. Enid Blytons fem-böcker slukade jag också under en period, men dem vill jag inte läsa om igen! Med mina kritiska vuxen-ögon håller de varken språkligt eller innehållsmässigt, men oj vad jag tycke de var bra då…

Den här boken har jag velat läsa länge men det har inte blivit av:
Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams. Boken kom på svenska redan 1982, men har kommit i nya utgåvor och lånas fortfarande. Ni som redan läst den, vet att svaret på frågan varför jag inte har läst den ännu är 42… Jag tror att boken kommer högst upp på min ”att läsa i sommar-lista”.

Den här läsupplevelsen vill jag dela med mig av:
Det var en sommar, troligen i början av 80-talet. Jag, min syster och vår pappa brukade segla under några dagar varje sommar, och den här sommaren seglade vi utanför Karlskrona. Pappa brukade läsa högt för oss, trots att vi kunde läsa själva sedan många år. Denna sommar läste han en av Tove Janssons Muminböcker. (Jag tror att vi läste flera under åren, så jag minns inte exakt vilken det var, men det kan ha varit Kometen kommer) Jag kan fortfarande känna doften av kaprifol, höra havet klucka runt båten och känna de solvarma klipporna under mig när jag öppnar Tove Janssons böcker. Det är fina minnen av en sommar för länge sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar