måndag 9 maj 2011

Gripande läsning

Psykoanalytikern Philippe Grimbert utkom redan 2004 med sin självbiografiska roman Un secret. Först nu har den svenska översättningen kommit. Hemligheten utspelar sig i efterkrigstidens Paris. Philippe är ett klent och sjukligt ensambarn som mest av allt önskar sig en storebror, precis en sådan som många av kompisarna har. En storebror som är frisk och stark och modig och som bättre än Philippe motsvarar de ivrigt sportande föräldrarnas förväntningar.

Med de få uppgifter han har om hur föräldrarna träffades skapar han sin egen bild av familjen. En bild som rämnar när han vid femton års ålder får höra sanningen av en väninna till föräldrarna. Hon berättar hur de egentligen träffades och vad som hände under andra världskriget. De händelser som föräldrarna har förtigit och förträngt kommer upp till ytan. Och Philippe blir varse att han inte är det förstfödda barnet. Det fanns någon före honom...

På endast 185 sidor lyckas Grimbert skapa en ödesmättad stämning. Han beskriver judarnas situation i Frankrike och hur familjen genom att byta ut två bokstäver i efternamnet försöker glömma det förflutna: "Grinberg kommer att tvättas rent från sitt "n" och sitt "g", dessa båda bokstäver som fört död med sig."

Boken har även filmatiserats.

/Jenny

Reservera boken i bibliotekets katalog

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar