måndag 15 december 2014

En doft av död

En doft av död skildrar historiska händelser jag inte läst mycket om innan annat än i möjligen kärleksromaner. Denna berättelse av Andrew Taylor ger en helt annan bild av (England och) USA under amerikanska frihetskriget i slutet av 1700-talet. Innan jag började läsa boken skulle jag kunnat läsa på lite mer om kriget för jag vet inte så mycket om det. Men valde att börja läsa boken direkt. Ett efterord finns som förklara situationen i New York vid tiden.
Jag har läst annat av Andrew Taylor tidigare och det har alltid varit bra. Det var även denna bok. Folket, platserna, miljöerna, relationerna mellan människor i olika samhällsklasser skildrar Taylor på ett intressant och många gånger väldigt påtagligt sätt. Berättelsen innehåller mycket och vindlar lite hit och dit i sannolika och mindre sannolika händelser. I centrum finns engelsmannen Edward Savill som fått möjligheten att göra sig en karriär i USA. Hans välgörare i England ser till att han får arbete på amerikadepartementet och 1778 färdas han på ett fartyg över Atlanten till New York. Ombord möter han och får motvilligt en vän i Samuel Noak. Dvs hade Savill inte delat hytt med Noak, blivit sjösjuk och därför omskött av Noak hade han valt bort denna herre ur bekantskapskretsen. Men ibland finns inga val.
Savill stiger iland i ett förstört, eländigt och fattigt New York. Staden blev till stora delar förstört av rebellerna två år tidigare. Till på köpet har ett 50-tal hus nyligen brunnit ner. Savill tas emot av Townley och möter snart även major Marryot. Två herrar som tillsammans med den familj han ska bo hos, Wintours, kommer att få stort inflytande till hur hans vistelse i New York utvecklar sig. Vi följer hans försök att finna sin plats i staden och bland de människor han omges av. Det blir ingen dans på rosor. Savills nyfikenhet och vilja att sköta sitt arbete på ett förtjänstfullt sätt leder honom på farliga vägar både i staden och på landsbygden.  
Men varefter månaderna går inser Savill att det kanske inte är en möjligheternas land för honom utan tvärtom en grav. Ovänner blir vänner blir ovänner. Vem kan han lita på och vem kan han tro. Förutsättningarna för hans vistelse i New York ändras ständigt och de hinner aldrig normaliseras.
En härligt berättelse slänga sig in i. Den är inte alldeles lättläst men jag är väldigt nöjd över att ha läst den.
/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar