torsdag 30 april 2015

Hemåt över isen

Detta blir den första av Gunilla Linn Perssons romaner för vuxna som jag läser. För längesedan läste jag barnboken Allis med is som jag tyckte väldigt mycket om. Hemåt över isen utspelar sig på en ö som inte har många åretruntboende längre. Ön heter Hustrun och ligger i Roslagen. Händelser från tidigt 1900-tal påverkar fortfarande relationerna mellan de familjer som äger fastigheter på ön. Vad som hände då avslöjas bit för bit samtidigt som vi följer några personer i nutid. Algot med ben som inte längre bär och, som jag tolkar det, har dottern Ellinor hemmaboende som piga. Även hon har en skada som gör henne lätt funktionshindrad. Men är det bara fadern som är orsaken till att Ellinor fortfarande bor hemma vid fyllda 55. Hur det nu är sitter Ellinor fast vid Hustrun som ett träd. Tar sig bara till Stockholm vid enstaka tillfällen.

Till Hustrun återvänder Herrman. Uppvuxen på ön men som lämnade den i 20-års åldern och har gjort sig ett namn som fågelillustratör. Till Hustrun återvänder han för att studera ejdrar som det förr fanns gott om kring ön och för att sälja gården. Förr var Herrman och Ellinor älskande och nu återser de varandra. Hur tar man vid när man inte setts på så många år? Under några dagar påverkar de varandra åt olika håll Herman, Ellinor och Algot. För alla har de hemligheter och saker de inte vågar tala om. Och är det egentligen någon som vågar visa vem de egentligen är?


Hemåt över isen är en bok som behandlar väldigt mycket. Säkert skulle den passa utmärkt att diskutera kring i en bokcirkel. Här finns vackra naturskildringar som rymmer årstidernas växlingar och olika förnöjelser och svårigheter de medför. För- och nackdelar med att bo på en ö utan el och där sommargästernas intåg påverkar vardagslunken. Det ryms mycket i denna alldeles lagom långa bok. 

/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar