lördag 7 mars 2020

"Fyrvaktarens dotter" av Hazel Gaynor


Detta var en riktig mysbok. I vindpinade och blöta miljöer eftersom fyrar är i fokus. Men trots väta, kyla och annat elände rymmer den väldigt mycket värme. En del av berättelsen utspelar sig 1838 och handlar om Grace Darling vars far är fyrvaktare. Yrket går i arv så det är hennes bror som kommer att ärva det. Men Grace älskar fyren, arbetet med den och livet som kretsar kring den. Hon kan inte tänka sig något annat. En sen stormig natt inser hon att ett skepp gått på grund och hon och hennes far ger sig ut att rädda eventuella överlevare. När nyheten om hennes insats sprids blir Grace berömd och det lugna liv hon en gång hade är som försvunnet… Men vad händer när Grace blir berömd, hur hanterar hon det, blir hon förändrad? Blir andra runt omkring henne förändrade? Men här finns även George Emmerson och han intresserar henne, hon kan inte släppa tanken på honom.

Hundra år senare (1938) följer vi Matilda Emmerson som skickas i väg hemifrån. Hon reser över Atlanten till en avlägsen och ganska okänd släkting i Newport (USA) Harriet. Matilda har blivit gravid och det får på inga villkor komma ut. Planen är att hon ska föda i USA och sedan adoptera bort barnet. Matilda vet inte själv vad hon vill. Hon kan inte tänka sig att vara gravid, barnet är inte alls önskat. Men hon är lite nöjd att kunna trotsa sin känslokalla mor och slippa ifrån det inrutade livet hon hitintills levt. Men det blir inget översvallande mottagande av Harriet i Newport. Hon är snarare kylig och avvisande. Men något har skett med Matilda under resan över atlanten, kanske beroende på vänskapen med mrs O’Driscoll som var hennes förkläde på båtresan. Matilda kan inte låta bli att vara nyfiken på den buttra och barska Harriet. De ska ändå tillbringa flera månader tillsammans. Går det att lära känna henne? De är ju trots allt släkt.

Men vad har de två eller snarare tre kvinnorna gemensamt? Harriet och Grace arbetar båda med fyrar, vad har efternamnet Emmerson med det hela att göra. Det är mycket att fundera över som läsare. Hur går det för Grace och George? Någon släkting Emmerson har det ju blivit… Blev de ett par? En fängslande bok som inte har något självklart slut, i a f inte det jag väntade mig. Men jag gillar att författaren valde att skriva berättelsen just så.  

/Liselott

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar