onsdag 2 januari 2013

Konsten att bli kvinna

Ett gott råd innan du börjar läsa Caitlin Morans bok Konsten att vara kvinna är att spänna fast säkerhetsbältet för här går det undan och du blir samtidigt översköljd med frenetiska ordkaskader, gott humör, fniss och faktiskt korn av visdom.

Att ta sig an uppgiften att betrakta kvinnoblivandet kräver klarsyn, kunskap och mod. Det tycker Caitlin, att hon nu vid 35 års ålder, har. Att lämna barndomen har sitt pris och för att ringa in allt det osäkra nya får vi följa Caitlins uppväxt i en trångbodd arbetarfamilj. Caitlin är äldst av sju syskon. Hormonerna ställer allt på ända och livet börjar bli knepigt och komplicerat. Det är mycket att förhålla sej till som ingen riktigt brytt sej om att berätta för Caitlin. Varför växer det plötsligt hår på kroppen, varför beter sig killar annorlunda när man får bröst? TV-programmen är Caitlins skola in i vuxenvärlden och de referenserna gör det stundtals än mer förvirrande.

Idag jobbar Caitlin som krönikör för Times i London. Hon har en uppriktighet som jag tror vissa finner stötande andra jätterolig. Det är ordfloder, det är drastiskt och oblygt öppet. Tabun vädras och kanske kan Caitlin stötta osäkra unga kvinnor med sin kompisjargong? Det är mycket referenser till musik, film och TV. En del känner jag igen annat inte. Här menar jag att rolighetsgraden kanske hade ökat om jag varit uppvuxen på de brittiska öarna.

Caitlins feministiska grundsyn visar hur mycket man kan ställa sig frågande till i den värld unga tjejer möter. För att ta några exempel; bikinivaxning, tio centimeters stilettklackar, en påtvingad osynlig underdånighet, ett mode som får kvinnor att tvivla på att de duger som de är. Eller för att citera (så att ni får en aning om tonen) Skulle vi bry oss ett skit om omkretsen på våra lår om det var vi och inte männen som ägde majoriteten av jordens tillgångar?


Sist men inte minst en eloge till översättaren Molle Kanmert Sjölander, det här kan inte ha varit lätt. 

/Annika

Reservera boken i bibliotekets katalog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar