fredag 6 februari 2015

Lewismannen

Jag kan inte låta bli att skriva några rader om Peter Mays senaste bok Lewismannen. Den är riktigt bra och levde upp till mina höga förväntningar. Den fortsätter berättelsen om Fin McLeod. Om den första boken kan ni läsa här. Han slutar som polis, skiljer sig och flyttar tillbaka ut till sin barndoms ö i Hebriderna. Han snubblar in i en ny mordgåta när han försöker rentvå Tormod, en demenssjuk man, från att vara den huvudmisstänkte.

May håller kvar sin berättarstil. Nutid varvas med tillbakablickar och han får till det så bra i denna berättelse. Tillbakablickarna är Tormods verklighet där han är tillbaka i sin barn- och ungdom. Tormod misstar barn och barnbarn för andra och återupplever skräckfyllda händelser.

Boken skildrar barns utsatthet när föräldrarna inte finns tillhands. Hur stor skillnad det kan vara mellan stadsliv och livet på öarna inte så långt tillbaka i tiden. Mays miljöskildringar får mig att fundera och förundras att folk orkade. Men vad annat hade de att välja på? Jag väntar spänt på den tredje delen i trilogin…


/Liselott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar