onsdag 27 september 2017

Höstdåd av Anders de la Motte

Slängde mig över bibliotekskatalogen när jag fick nys om att de la Mottes senaste bok var utgiven. Vi hade den som e-bok så det var bara att ladda ner och börja läsa. Ja, den var lika bra som den förra! Huvudperson är Anna som flyr Stockholm och sin arbetsplats inom länskriminalen. Hon utreds internt för något brott som jag vet ytterst lite om. I sitt öra hör hon sin exmakes röst. Berätta, berätta för Agnes. Agnes är deras gemensamma dotter. Hon sitter i baksätet med sin lilla hund i knät försjunken i sin telefon. Det är inte mycket de säger varandra mor och dotter. 

Det blir inte lätt för Anna när hon börjar sitt nya jobb som chef på en mindre polisstation i närheten av Klippan och Helsingborg. Hon tar över efter en man som länge varit polischef, har goda kontakter och är omtyckt av de anställda. Ganska snart har en man dött och Anna försöker ta reda på om det var självmord eller mord. Det verkar ha kopplingar till en ung man som dog för 20 år sedan. Den hon efterträder, Morell, utövar påtryckningar mot henne. Resten av de anställda verkar han ha med sig. Hon är ju utbölingen. Vilken roll ska hon ta? 

Parallellt med utredningen i nutid följer vi de fem kompisar som för 20 år sedan skulle campa en sista gång vid det gamla stenbrottet. Något händer under kvällen och en av dem hittas död. Då fick ingen reda på vad som skett. Anna tittar på den utredning som skedde då. Hon kan inte låta bli att fundera över vad som egentligen skedde. Bit för bit berättas den historien omväxlande med utredningen i nutid av den döde mannen och Annas brott. Vad är det hon ska berätta för sin dotter? Intressant, klurigt och på slutet blir det riktigt spännande!

/Liselott



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar