onsdag 7 mars 2018

I en skog av sumak av Klas Östergren

I höstas kom den senaste romanen av Klas Östergren – mina ungdomsårs stora favoritförfattare. Genom årens lopp har jag tappat bort honom en smula, men återvände nu med nyfikenhet och ganska höga förväntningar. Och ja – han är fortfarande en mästare på att fånga en tidsanda, fånga detaljerna som lyfter historien, spegla den analyserande berättaren…

…som denna gång är Kenneth, tiden är våren och sommaren 1970, platsen är Stockholm, och till Kenneths klass, i  årskurs 9, kommer plötsligt en ny elev, en ung man – en viss världsvan Dan Schoultze. På något märkligt vis lyckas han åtnjuta respekt från övriga klassen trots sin udda framtoning, man får veta att hans föräldrar är kvar i USA där pappan är FN-ambassadör, och som de rikemansungar han och hans syster är har familjen placerat de två syskonen i en villa där de sköter sig själva.

En synnerligen ovanlig variant på leverne, särskilt jämfört med Kenneth själv som lever ensam med sin mamma, och har det lite halvknapert. Därav fascinationen för Dan, från Kenneths sida. Men även fascinationen för hans syster Hellen, som är vegetarian, är inställd på en Indienresa, och fascinerar Kenneth om möjligt ännu mer, ju mer han lär känna henne.
I umgänget med detta udda syskonpar genomlevs en stekhet sommar i deras hus och trädgård, där sumakträden skuggar deras lilla hemmabyggda ashram och alla marijuanaplantor någon annan har planterat i deras trädgård som ju kan upplevas som en övergiven ödetomt…. Där röker de på, svävar ut i det blå, tills verkligheten brutalt hinner ikapp dem. På ett mycket smärtsamt sätt.

Det här är en tid av Vietnamkrigsdesertörer, droger, allmänt flum och buddhistisk filosofi - en tid som aldrig kommer tillbaka.  Men det är framför allt en tid som Klas Östergren har ett osedvanligt detaljminne för - och känsla, som han skickligt gestaltar - som imponerar.


/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar