onsdag 30 oktober 2019

”Som nitroglycerin” av Frida Moisto


Ja, sådan är hon, kriminalkommissarie Lisa Engström i Jönköping – lika stark och explosiv, helt enkelt en krutdurk. Detta är sjuksköterskan Moistos debutbok, en synnerligen stark sådan, och jag hoppas verkligen få möta den Lisbeth Salander-lika Engström i fler, kommande böcker! För det är riktigt spännande och hon är en riktigt intressant karaktär som jag vill veta mer om. Och själva upplägget påminner i viss mån om Katarina Wennstams ”Skuggorna” där rättvisa mot män som förgriper sig på kvinnor skipas först när det blir ”öga för öga, tand för tand”… Ja, där har ni utgångsläget. Och det är inte bara Engström och hennes en smula ovanliga polismetoder som åsyftas utan även förövarna i denna deckare.

Och brotten som ska lösas i Jönköping är morden på ett antal män. Stjärnadvokaten som alltid lyckas frikänna våldtäktsmän, hans far, en nämndeman… och ovanpå detta är stjärnadvokatens dotter försvunnen. Det blir många trådar att dra i för Engström och hennes team, för de känner alla att morden utförda med ganska ovanliga tillvägagångssätt, verkar hänga ihop. Frågan är bara hur. Vad är den gemensamma nämnaren? Och vilka ligger bakom? Och varför? 
Ju mer de nystar, desto fler kvinnor med goda skäl att hämnas hittar de – till och med i offrens närmaste krets! Vad är det för skumt med advokatfamiljen egentligen..?

Medan Engström och hennes team jobbar febrilt får vi parallellt bitar ur hennes förflutna – hennes barndom, hennes tonårstid – allt genomsyrat av det ena traumat efter det andra… Inte så konstigt att hon har nära till våld, har en begränsad social kompetens, är svår att komma nära och förefaller dölja något till varje pris. Just det sistnämnda fick jag inte svar på i denna bok utan verkar få vänta på tills uppföljaren kommer! Ser med stor förväntan fram emot den!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där kan du också se vilka andra utgåvor boken finns i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar