onsdag 29 januari 2020

Serien Café Havsbris av Debbie Johnson



Vissa saker passar bättre i original. Denna gång gäller det titel på böcker. De heter Jul på menyn och Kärlek på menyn men i originalet heter böckerna om caféet någonting med ”Comfort food café” Mycket passande för "comfort food" är vad som serveras på detta café, mat (och annat nödvändigt) som man mår själsligt bra av, tröstar tillika avpassat för just den som äter det. Frank får sin brända bacon (som har en egen historia till varför han äter det), en annan sitt kaffe och biscotti osv. Oftast finns inte dessa rätter på menyn men serveras ändå… Caféet ligger upp på en klippa, i närheten finns en mysig by som är befolkad med en underbar samling människor. Miljön är Dorset i England.

I första boken, Kärlek på menyn, kommer Laura hit på semester med sina två tonårsbarn. Eller ja semester, hon behöver ett jobb och barnen en semester att minnas. Maken är död och nu måste det hända något, en förändring, för hon mår inte bra, familjen mår inte bra. Och tänk vad en sommar vid kusten kan göra…


I nästa bok på svenska, Jul på menyn (på engelska finns det en till emellan som inte översatts), är det Zoe som flyr till samma by. För att hon och tonåringen hon har ansvar för inte ska gå under måste de bort, byta miljö och detta ställe verkar vara ett alternativ.

Det är underbara berättelser som är svåra att inte sträckläsa. Härliga personligheter, finurliga historier, vänskap, omtanke, kärlek och möten som hjälper folk att må bättre, att bli lyckligare. I centrum Cherie Moon, ägare av den stugby dit de familjer det hitintills handlat om kommer och bor, och Café Havsbris där den underbara maten serveras…Läs dem i ordning om du inte vill få avslöjat vad som hände i första boken. 
/Liselott

Reservera böckerna på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har av boken. 

2 kommentarer:

  1. Om ni vill rekommendera att man läser dessa i ordning så kanske ni ska kolla igenom vad ni skrivit. Ni har blandat ihop titlarna. Kärlek på menyn är nr 1 (handlar om laura) och jul på menyn är nr 2 (handlar om zoe).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din uppmärksamma läsning! Jag missade tyvärr att jag blandat ihop titlarna vid genomläsning. Jag har ändrat i inlägget. /Liselott

      Radera