onsdag 1 april 2020

”Stjärnan från nord” av D. B. John


Vilket mästerverk! Av många olika anledningar!
Dels bygger den brittiske författaren, och f d advokaten och f d barnboksredaktören, sin historia på väldigt mycket fakta, som inspirerades av ett besök i Nordkorea 2012. Dels är det en synnerligen intelligent struktur på berättelsen. Och sen är det ju ett otroligt spännande upplägg, rakt igenom, som gör att man bara inte kan sluta läsa. Ovanpå detta är det mesta helt ofattbart, så man föranleds att tro att författaren måste ha spetsat till historien lite. Men i efterordet inser man att det in i minsta detalj finns ett stort trovärdighetskapital – hur otroligt det än förefaller… för det handlar ju om Nordkorea. Och då är ingenting otroligt längre.

Romanen inleds 1998 med att en koreansk-amerikansk tonårsflicka tillsammans med sin pojkvän kidnappas i Sydkorea av nordkoreanska agenter. Tolv år senare får vi följa hur hennes tvillingsyster Jenna i USA, som vägrar tro att systern inte lever längre, börjar få indikationer på att hennes magkänsla nog varit rätt hela tiden. Jenna är professor i internationella relationer och blir uppsökt av CIA för sina specialkunskaper gällande Nordkorea. De erbjuder henne en agentutbildning som hon först är skeptisk till, men när hon inser att detta kanske är möjligheten hon väntat på för att kunna undersöka sin systers försvinnande närmare, tackar hon ja.

Samtidigt får vi följa den fattiga nordkoreanska bondkvinnan fru Moon, som varje dag kämpar för sin överlevnad i ett land präglat av hunger – tills hon en dag kommer över en förbjuden hjälpsändning, som hon använder på den svarta marknaden för att tjäna sig några extra hackor. Men vi får också följa den högt uppsatte tjänstemannen Cho, som lydigt tjänar ledaren Kim Jong-il tills han inför en befordran upptäcks eventuellt härstamma från en landsförrädare. Dessa människoöden kommer att stråla samman, i en kedja av händelser som blottlägger det totalitära samhällets allra vidrigaste sidor, och allt utspelar sig mellan 2010 och 2011. Inte på 1800-talet. Trots att jag läst mycket om Nordkorea tar denna bok priset – jag har sällan blivit så berörd och förfärad - och samtidigt så imponerad av hur författaren lyckats få in det faktiska, historiska skeendet så ypperligt i romanens handling.

En stor roman, som förtjänar att läsas av så många som möjligt. För det här är både underhållning på absolut högsta nivå - och upplysning. Vi behöver alla få veta så mycket som möjligt, om hur det kan gå till i det bokstavligen mörklagda Nordkorea…
/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar