lördag 29 maj 2021

”Ett färgat liv” av Ulrika Nandra

En både ovanlig och intressant familjehistoria om rasism, fundamentalism och försoning, utspelandes i Indien, Östafrika, London och Göteborg.  Det är en roman med många bottnar som är både tankeväckande och fängslande, skriven av en journalist och författare från Göteborg med ungefär samma rötter som huvudkaraktären, och som handlar om Amal och hans förhållande till dottern Saskia.

Amal är sikh, född och uppvuxen i Östafrika dit hans föräldrar emigrerade, och efter ett gryende konstnärsskap i London så småningom där han träffar sin blivande svenska hustru Siri, hamnar han slutligen i Göteborg. Tidigt upplevde han rasismens alla ansikten – mörkhyad, men betraktad som de vita britterna i Östafrika, därefter som en föraktad muslim i Europa. Men genom sitt konstnärsskap flydde – eller frigjorde – han sig från rasismens bojor, levde liberalt och sekulärt i en svenskhet som någonstans ändå aldrig riktigt blev hans, i betraktarens ögon. Fostrade sin dotter Saskia till en självständig och stark kvinna, som plötsligt, genom sitt frigjorda handlande, kastade tillbaka honom till traditionella, sikhiska värderingar. Hur kunde det bli så?

För Saskia blev gravid med en muslimsk man från New York. Vars far vägrade låta honom gifta sig med en sikhisk kvinna. Men Saskia valde att behålla sitt barn, för att i samma sekund hon berättar detta och om sin muslimska förälskelse för sin far, bli förskjuten. På ett ögonblick förbjuds hon och barnbarnet att någonsin mer få kliva över tröskeln till föräldrahemmet. Ja, hur kunde det bli så?

Amal har nämligen stillatigande sett islams utbredning över hela världen, och senare alltmer i den västerländska. Hans övertygelse över muslimer och islams fördärv har genom tiderna förstärkts av den historiska konflikten mellan sikher och muslimer, men också genom allt som sker idag – i Europa, i Sverige - i islams spår enligt hans mening. Där Saskias graviditet blev droppen. Istället finner han sig nu bli betraktad som religiös fanatiker och islamofob både av sin fru och sina få, nära vänner. Och väljer en ny form av gemenskap i den sikhiska församlingen i det lokala templet i Göteborg. Hur kunde den tidigare så frisinnade konstnärssjälen som själv brutit mot alla tabun och traditioner plötsligt bli en företrädare för konservatism, kring en religion och sedvanor han själv inte ens vuxit upp med? Och dessutom offra närheten till sina allra närmaste, för en princip?

Finns här vägar till försoning? Till förlåtelse? Ja, här finns inga enkla svar, bara ett försiktigt närmande av problemet, i två komplexa själar som möts i Bombay av riktigt spännande skäl jag inte ens har berört här! Mycket läsvärt!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar