onsdag 3 juni 2020

"Där livet är fullkomligt" av Silvia Avallone

En bok som var mycket efterfrågad och omtalad när den kom ut (2012) var författarens bok Stål. Jag funderade aldrig på att läsa den då. Nu minns jag inte varför jag började läsa i hennes senaste på svenska, Där livet är fullkomligt. Men jag fastnade direkt. Det var något med sättet hon skrev på som fångade och lockade mig att läsa vidare. Annars är det en ganska dyster historia. Livet är långt ifrån fullkomligt för någon av huvudpersonerna i boken. Adele (nyss fyllda 18 år) bor i ett sunkigt höghusområde, är på väg in till BB på de inledande sidorna. Killen hon är gravid med sitter i ungdomsfängelse. Barnet ska hon adoptera bort.

Vi följer också Dora och Fabio. Två välbeställda akademiker som borde ha det hur bra som helst. Men de har i flera år försökt bilda familj, Dora får missfall på missfall. Det tär på äktenskapet och är de ens lyckliga tillsammans längre? Nu börjar Fabio ge upp men Dora vill, ja måste, ha ett barn. Är adoption tänkbart? Men de flesta barn som adopteras bort kommer från hem med svåra förhållanden. Inte kan det väl finnas ett nyfött barn till dem?

Det börjar med att Adele ska föda och Dora och Fabio besöka ett adoptionskontor. Men sedan hoppar författaren tillbaka i tiden och följer dem fram till dessa tillfällen. Avallone gör en riktigt bra miljöbeskrivning. Dessutom skildrar hon Adele och hennes familj och vänner trovärdigt liksom relationerna dem emellan. Porträttet av Dora berör mig, hon är ingen enkel människa och kämpar med mycket. 

Det är en klart läsvärd roman om hur det kan vara att växa upp som Adele gör. Vilken framtid finns det för Adele och hennes vänner? Är de fast i höghusområdet eller finns det någon möjlighet att välja ett annat liv?  Finns förutsättningarna eller styrkan att göra det? Finns stödet från någon? Som joker i boken finns Zeno. Han bor i höghusen och kan se in till Adeles familj. Han iakttar och skriver ner det han ser… Men vem är han och hur är hans historia?

/Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar