onsdag 17 juni 2020

”Redemption point” av Candice Fox


Ja, finns det någon väg till försoning och upprättelse för den som har förlorat allt, på grund av ett brott som någon annan har begått? Det är frågan jag ställer mig om och om igen, när jag läser den fristående uppföljaren till ”Crimson Lake” som australiensiska Candice Fox fick översatt till svenska 2018 – en otroligt intressant och annorlunda deckare/thriller som utspelade sig mestadels i norra Queensland, i regnskogstät träskmark. Och här fortsätter alltså jakten på upprättelse för Ted Conkaffey, men har man inte läst den första boken så får man en riktigt bra resumé på hans elände omgående.

Han är alltså en före detta polis som på lösa grunder anklagats för att ha våldfört sig på den unga flickan Claire, och har blivit Australiens paria nummer ett. Över en natt förlorade han sitt jobb, sin fru, sin lilla bebis – allt, men blev ändå inte fälld i domstol pga bristande bevis. Dock blev han för evigt stämplad som värsta sortens pedofil i allmänhetens ögon och blev tvungen att fly Sydney för att försöka finna sig någon form av tillvaro i Cairns. Där har han slagit sina påsar ihop med en tidigare morddömd ung kvinna – Amanda – och tillsammans driver de en privat detektivbyrå.

Inledningsvis kastas vi in i deras senaste fall – två mördade unga bartenders – samtidigt som jakten på den verklige pedofilen, den som traumatiserade Claire, fortsätter. Och detta inte på grund av att Ted egentligen är den som driver på sökandet utan för att Claires pappa sökt upp Ted och slår honom sönder och samman. Dock hejdas han till slut av det faktum att det finns detaljer i utredningsarbetet som inte riktigt har klarlagts, och det är framför allt detaljer som Amanda grävt fram. Så med gemensamma krafter gräver de två herrarna vidare i Teds/Claires fall, samtidigt som det märkliga mordet på de två ungdomarna kräver sitt, trots att det egentligen ligger på polisens bord att lösa. Men det är inte ett helt enkelt fall, blir både Ted, Amanda och polisen varse.

Och parallellt med dessa två detektivhistorier får vi krypa in i huvudet på en pedofil. Den riktige, den som stal Teds liv ifrån honom. Och det är minst sagt läskig läsning!

Underbar och annorlunda spänning från Australien igen, med en riktigt bra gestaltning av de flesta karaktärer, och fantastiska miljöskildringar. Så läsvärt!

/Tuija

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar