onsdag 10 juni 2020

”Fågeltribunalen” av Agnes Ravatn

33-åriga historikern och TV-profilen Allis Hagtorn har gjort bort sig. Kapitalt. Så till den milda grad att hon tvingats lämna jobb och make, och bara vill gå upp i rök – bort från media, vänner och familj. En annons där trädgårdsmästare och hushållerska sökes till avlägsen ort passar henne därför perfekt, trots att hon ingenting kan om varken det ena eller det andra. Må det bära eller brista.

Mannen - Sigurd Bagge - som anställer henne bor ensligt beläget vid en fjord i ett hus där han är både född och uppvuxen och har bott i med sin fru Nor. Nu är hon dock iväg på en längre resa och han behöver någon som tar hand om både trädgård och övriga sysslor. Men han är onekligen speciell. Reglerna är många till en början, han är fåordig och totalt ointresserad av både samtalande och Allis som person. Efter måltiderna försvinner han alltid in till sitt arbetsrum men vad han gör där begriper inte Allis. Men tiden går, hon lär sig alltmer om både trädgård, växter och matlagning, och stundtals tinar även den inbundne Bagge upp. För att i nästa sekund tvärt sluta sig igen. För att få förklaringar och svar på frågor hon inte vågar ställa iakttar hon honom i smyg. Och han henne.

Allis försöker sakta, sakta får svar på alla hemligheter runt Bagge, samtidigt som vi sakta, sakta får veta vidden av hennes. Långsamt växer dock ett obehag fram i denna blixtrande vackra miljö… Vad är de för ena figurer egentligen, de där två? Och är frun verkligen iväg på en resa?

De är synnerligen motsägelsefulla, båda karaktärerna, man vet aldrig var man har dem. Deras handlingar, beteende och samtal är ofta underliga och en smula ologiska, särskilt med tanke på att de kommit varandra ganska nära allt eftersom tiden gått. Men spänningen skruvas hela tiden upp, man anar och gissar en hel del… Vad är det egentligen som händer, men – framför allt – vad är det som har hänt, tidigare?

En ganska tunn thriller (knappt 200 sidor) där handlingen är ganska begränsad men där spänningsmomenten istället ligger på ett psykologiskt plan. Den här prisbelönta spänningsromanen är författarens första att översättas till svenska.

/Tuija


Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar