lördag 6 april 2019

Crimson lake av Candice Fox


En riktigt originell och spännande deckare från Australien, där tre synnerligen märkliga fall löses parallellt! Och allt börjar med ett ödesdigert stopp vid vägkanten, då polisen Ted Conkaffey rättar till några fiskespön som slår mot bakrutan, noterar och byter några ord med en flicka som står där och väntar på en buss, men sedan kör vidare. Dock har ett flertal passerande sett honom där - vilket de så småningom kommer att vittna om - då flickan några minuter efteråt förts bort, misshandlats och våldtagits. Hans liv kraschar… alla hans kolleger vänder honom ryggen, hans fru med bebisen likaså, och mediadrevet, liksom allmänheten, dömer honom stenhårt. Han är totalt körd, trots att hela fallet så småningom läggs ned i brist på bevis. Men han är tvungen att fly, gömma sig någonstans långt borta där ingen vet vem han är, och därför drar han från Sydney till en liten by utanför Cairns i norr. Men alltför snabbt hinner verkligheten ikapp honom även där – han är ju ett rikskänt monster och både media och blodtörstiga Cairnsbor förpestar livet fullständigt för honom.

Några få personer som känner till vem han egentligen är drar dock inte lika höga växlar på hans bakgrund, bl a den unga Amanda Pharrell som driver en privat detektivbyrå. Beror det kanske på att hon själv dras med en minst lika besvärande ryggsäck som han? Hon har nämligen avtjänat ett långt fängelsestraff för mordet på en gymnasiekompis, men lärt sig hantera samhällets hat på sitt eget vis. Nu väljer hon att ta hjälp av den forne polisen i sökandet efter den ofantligt kände författaren från Cairns som försvunnit, och tillsammans lyckas de kartlägga både det ena och det andra kring författarens hemliga liv, trots att allt pekar på att han blivit krokodilmat. Frågan som återstår är bara HUR det gick till när han blev krokodilmat, eftersom alla omständigheter är synnerligen skumma…

Parallellt med detta fall kan Ted inte låta bli att, i all hemlighet, gräva i Amandas eget mord – han har mycket svårt att tro på det som rätten kom fram till utöver hennes eget erkännande, bl a för att omständigheterna kring mordet var, och fortfarande är, alltför diffusa.
Och sedan grävs det i ytterligare ett parallellfall – nämligen Teds. Amanda kan förstås heller inte låta bli att, i all hemlighet hon med, gräva i omständigheterna kring utredningen av det som Ted anklagats för. Var är den felande länken?

Klart annorlunda thriller i (en smula) fiktiv träskmarksmiljö, sympatiska karaktärer – men ett antal synnerligen osympatiska sådana också! Mycket läsvärd!
/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där kan du också se vilka andra utgåvor den finns i. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar