onsdag 25 augusti 2021

”Arthur: Gatuhunden som lämnade djungeln och hittade hem” av Mikael Lindnord

Det finns vissa historier som stannar kvar långt efter att man har läst sista sidan, detta är en sådan bok som jag fortfarande kan tänka på.

I den här självbiografin får vi träffa lagledaren Mikael Lindnord som är i full färd med att förberedda sig och de svenska laget för VM i multisport som äger rum i Ecuador. De har gjort upp en noggrann plan och siktar på att ta hem guldet. Vad Mikael inte har räknat med är att de får oväntat sällskap. När de under en paus stannat för att göra upp mat får de syn på en ljusbrun hund. Den är både mager och har ovårdad päls, ändå verkar hunden inte vara allt för rädd för dem. Mikael gör en spontan handling och kastar några köttbullar åt hunden som glatt äter upp dem. Någon dag efter ska han och de andra i laget fortsätta sin färd med kanot, Mikael tänker att det är här deras vägar med hunden skiljs åt, men där tog han fel.

Hunden som Mikael döper till Arthur, slår följe med det svenska laget i det hela 700 kilometer långa loppet. Plötsligt blir målet inte att vinna och ta sig fram snabbt, utan de ser till att alla ska orka följa med utan att det ska blir en för stor ansträngning. Efter att de har passerat mållinjen för tävlingen har Mikael tagit ett beslut och en ny resa tar sin början. Han vill göra allt han kan för att få med sig sin nya vän hem till Örnsköldsvik. Kommer han att lyckas få med Arthur?

Den här är en välskriven och vacker berättelse om hur oväntade händelser kan ha mer mening än vad man först vet. Författaren balanserade det bra med fakta om sporten samtidigt som historien pågick. Kunde inte lägga ner den och det blev att jag även läste långt in på kvällarna. Jag älskade den här boken!  

/Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar