lördag 28 augusti 2021

"Järnmärkt" av Helén Wigh

Järnmärkt är Helén Wighs debutroman. Hon är uppväxt i gruvbyn Persberg i Värmland där den här romanen utspelar sig. Många i hennes släkt har arbetat som gruvarbetare, och hon har antagligen fått med sig flera berättelser från barndomen, berättelser som utgör bakgrunden till den här spännande historien.

För spännande är den verkligen och bitvis mycket obehaglig. Förutom det hårda slitet i gruvan handlar boken om jakten på någon eller några som skändat och mördat framförallt kvinnor och barn på gruvfältet under många år.

Boken utspelar sig år 1858. Carl Steen har kommit till Persberg efter att ha vandrat från sin hemby utanför Brattfors. Hans far har precis dött och på dödsbädden har han berättat att Carls mor blev våldtagen och mördad av en högt uppsatt man i Persberg. Den skyldige hittades aldrig, men finns enligt fadern kvar i gruvbyn. Carls far dör innan han hinner berätta mer.

Carl att bestämmer sig för att hitta moderns mördare. Han söker jobb i gruvbyn och kallar sig Carl Bergman.

Det allra första som händer när han kommer fram till Persberg är att han blir vittne till hur en flicka faller ner från klockstapeln och dör. Efteråt ser Carl en man som klättrar ner från klockstapeln och försvinner. Carl blir anklagad för att ligga bakom flickans död, men en för honom okänd kvinna räddar honom. Kvinnan heter Sophia och det visar sig att hon är dotter till disponenten. Hon kommer att betyda mycket för Carl, liksom gruvarbetaren Bernhard i vars stuga han får bo.

Medan Carl arbetar i gruvan i Persberg försöker han göra efterforskningar när det gäller moderns död, men han måste vara försiktig. För många frågor gör att människor blir misstänksamma mot honom. Det händer fler brott och olyckor och även Carl drabbas.

Vem eller vilka är det som våldtar, mördar och förbereder olyckor?

Jag tycker om historiska romaner, och här får man veta en hel del om gamla tiders gruvdrift. Att det dessutom utvecklar sig till en spänningsroman gör det inte sämre.

/Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar