lördag 18 december 2021

"Torsdagsmordklubben" av Richard Osman

Gamlingar på ett lyxigt äldreboende, Coopers Chase i England, som löser mordfall, kan det vara något att läsa om? Särskilt som det är en ganska tjock bok. Men den var något. En annorlunda deckare, eller kanske bara en klassisk pusseldeckare som därför skiljer sig mot de flesta andra som ges ut nu för tiden.

Boendet presenteras lite närmare i boken så det behöver jag inte göra här. Men vad är Torsdagsmordklubben? Den startades av en tidigare poliskommissarie som ville titta lite närmare på vissa mordfall som inte var lösta. Tyvärr har hon tvingats sluta i gruppen som just nu består av Elizabeth (en kvinna med oändliga kontakter och som jobbat med något hemligt i sitt tidigare liv), Ibrahim (fortfarande praktiserande psykiater, mycket bra att ha med i en utredningsgrupp), Ron (tidigare fackkämpe, vältalig som få) och så nytillskottet Joyce (sjuksköterska). En stor del av händelserna berättas av Joyce genom hennes dagbok. Ett lite speciellt berättarsätt, lite virrigt, lite pladdrigt precis som Joyce är, men det funkar.
Med i berättelsen finns också poliserna Donna och Chris.

Och det är gamla mordfall det hela inleds med tills ägaren för Coopers Chase hittas död i sitt hem, mördad. Klubben får reda på det via Jason, känd boxare och son till Ron (hur nu han fått reda på mordet). Torsdagsmordklubben har ett uppdrag, de måste hitta en mördare.

Men det är bara början… Finurligt, roligt, vindlande och med ännu fler mord. Vem löser morden först? Polisen eller Torsdagsmordklubben.

/Liselott

P.S del två ”Mannen som dog två gånger” är lika bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar