Första delen i Jonas Gardells trilogi: Torka aldrig tårar utan handskar heter Kärleken och handlar om hur det var att vara homosexuell i 1980-talets Sverige. Det är en berättelse om två unga killar vars väg korsas precis när de första aidsfallen dyker upp, eller bögsjukan som den kom att kallas. Det är också en redogörelse om de homosexuellas situation i ett Sverige som inte ruskat av sig fördomar och rädslor kring det som då sågs som avvikande, att vara bög.
I Sverige avkriminaliserades homosexualitet 1944 och ansågs vara en sjukdom fram till 1979. Det är mot bakgrund av detta som Gardells bok tar sitt avstamp. På 1970-80-talet sökte sig unga homosexuella till Stockholm. Man flydde trångsyntheten i småstäderna och ville gömma sig i storstadens anonymitet samtidigt som man sökte kontakt med likasinnande. Det var nu de så kallade bastuklubbarna började dyka upp. RFSL sökte större öppenhet, även organisationen behövde "komma ut". I deras lokal kunde man fika, träffas och kanske dansa. Det var långt ifrån något dekadent ställe som många trodde.
Rasmus har bestämt sig för att börja leva, i lilla Koppom har han nästan kvävts till döds, nu har han löst en tågbiljett till Stockholm. Benjamin är ett Jehovas Vittne och ägnar all sin fritid åt att knacka dörr och förkunna läran. Om inte dörren smälls igen förstås. En dörr som inte stängs igen öppnas av Paul och sedan den dagen är inget sig likt i Benjamins liv.
Samtidigt som vi lär känna ett antal killar i Stockholm kommer de första nyheterna om en märklig virussjukdom som drabbar just homosexuella i USA. Så sent som i januari 1983 skriver Landstingsförbundet här i Sverige att man inte ens vill diskutera en sjukdom man kallar för bögpesten som man bara trodde existerade i USA. Inte förrän de första fallen av aids skördat sina offer i Sverige skapades rutiner för att intensivvårda de sjuka på infektionsklinikerna.
Reportage och roman i en och samma bok, hur funkar det? Ja något haltar det. Å ena sidan fiktion å andra modern socialhistoria. Men Gardell lyckas hålla intresset vid liv trots att vi vet vad som komma skall. Att Gardell själv är en överlevare spelar också en viss roll vid läsningen. Det är trettio år sedan och mycket har hänt. Gardell betonar gång på gång i boken hur mycket de homosexuellas situation har förändrats, men det har varit mycket smärtsamma år.
Sjukdomen och Döden, de två andra delarna kommer ut 2013.
RFSL = Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.
/Annika
Reservera boken i bibliotekets katalog
Ett filmtips: Milk, Gus van Sants film om Harvey Milk, den förste politikern som stred för de homosexuellas rättigheter i USA. Sean Penn har huvudrollen som Harvey Milk.
Reservera filmen i bibliotekets katalog
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar