måndag 15 april 2019

Två kortromaner om änkor!



Månpocket har börjat ge ut små nätta romaner, varav flera verkar vara en typ av feelgood utifrån ”När livet ger en andra chans”. Två sådana har jag just läst, och man river verkligen av dem under några ostörda timmar – tjockare är de inte! Den jag tyckte bäst om var nog onekligen ”Änkorna på Österlen” av Sara Paborn, en historia skriven utifrån Filippas perspektiv, Filippa som är enda barnet, tandtekniker, gift med Fredrik och tvåbarnsmamma. Hon och maken tänker sig tillbringa semestern på Österlen, hos Filippas mamma, som är änka sedan tre år. Det är tusen saker som behöver fixas på mammans hus, bl a behöver det gamla vasstaket bytas ut. Hon lyckas lokalisera en vasstaksspecialist till uppgiften, som dyker upp ungefär samtidigt som hon och Fredrik kommer, men aldrig hade hon kunna föreställa sig att karln skulle flirta in sig hos mamman! Uppbragt över detta faktum ifrågasätter hon både det ena och det andra, både hos mamman och föreningen som ordnat hantverkaren, men aldrig kunnat föreställa sig vilka svar hon skulle få sig till livs. Inte heller hade hon kunnat föreställa sig att hennes trygge Fredrik samtidigt skulle välja att bedra henne… Livet stjälps på ända över en natt, alla mattor dras undan under hennes fötter. Vilka är människorna egentligen, som hon trott sig känna utan och innan? Och vem är hon egentligen själv. Och vad vill hon?

I den andra kortromanen ”Late bloomer” av Emma Hamberg, berättar Ulla om sina planer att ta livet av sig. Humoristiskt! Även hon är änka sedan några år, och har nu tröttnat på det torftiga liv som blev kvar. Alltså har hon tecknat en rejäl livförsäkring som om drygt ett år ska falla ut på sonen, som därmed kan få sitt nya kök betalt. Under det året ska hon långsamt förgifta sig genom kedjerökning, socker, samt allt annat onyttigt hon kan komma på. 

För att fördriva tiden impulsköper hon en fågelkikare, vars sikte istället råkar hamna på lägenheten tvärs över snarare än på tråkiga fåglar. För tvärs över händer det märkliga saker. Bakom röda sammetsgardiner pågår allt möjligt, som hon blir allt mer övertygad om måste vara olagligt. Är det en bordell? Många sängar, många människor, både gamla och unga, till och med barn!? I sin nyfikenhet och allmänna bestörtning över sakernas tillstånd försätter hon sig i en fullständigt omöjligt och otrolig sits. Som hon inte vet hur hon ska ta sig ur. Men ur det märkligaste av märkliga saker kan tydligen ännu märkligare saker uppstå. Vem hade kunnat ana att livet skulle ge henne en ny chans, när hon egentligen helst av allt velat avsluta det?

Småtrevligt och snabbläst. Smått osannolikt – eller inte!? Bedöm själv! Båda är dock skrivna med både humor och värme. Och är både tänkvärda och läsvärda.
/Tuija



Där ser du även vilka andra utgåvor böckerna finns som, t ex e-bok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar