lördag 5 september 2020

Krigarinnor av Laetitia Colombani


Jag gillade hennes debutroman Flätan riktigt mycket, ni kan läsa om den i bloggen. Denna andra roman var också riktigt bra och jag hade svårt att inte sträckläsa den. I förra boken följde vi tre kvinnor i denna två. Solène som efter ett sammanbrott inte kan gå tillbaka till sitt jobb som advokat. Hon måste hitta en ny väg, ett annat sätt att leva sitt liv. Men vågar hon? Kan hon? Som ett första steg föreslår hennes psykolog att hon ska engagera sig som volontär i något. Möjligheterna visar sig vara oändliga men vad skulle hon kunna göra? Det mynnar ut att hon anmäler sig som skrivhjälp. Skriva är hon bra på. Men det blir inte som hon tänkt sig. Hon hamnar på ett härbärge för kvinnor men ingen verkar vilja ha hennes hjälp. Hon överväger att ge upp. Men någon borde hon väl kunna hjälpa?

Den andra kvinna vi följer, och som har funnits i verkligheten, är Blanche. Hennes livsmål att hjälpa andra att få det bättre. Hon gör det som medlem i Frälsningsarmén. En tuff kamp i ett land som inte vill ha dem där överhuvudtaget. Men hon kämpar på. Drömmen blir till slut att få en fristad för att de kvinnor som lever helt skyddslösa och hemlösa i Paris. Hon vill ge dem ett härbärge, en trygg plats.

Att Blanche lyckas är nästan givet på förhand. Men hennes levnadsöde är intressant och fascinerande att följa. Undra hur mycket som är påhittat och vad som är sant. Men hur ska det gå för Solène? De berättelser hon möter i sitt arbete som volontär och hennes egen kamp för att förändra sitt liv är mycket engagerande. Klart läsvärd bok och en som inte alltför lång (200 sidor). Tycket det är mycket tjocka böcker där ute…

 /Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar