onsdag 16 september 2020

Dödssynden av Maria Grund

En av anledningarna till att jag började läsa denna bok var att den nominerats till Crimetime award (som delas ut på bokmässan) i kategorin Årets deckardebut. En annan att den verkade spännande och kanske främst för att den utspelar sig på en ö… Jag gillar deckare som utspelar sig på öar. Denna ö är ett slags Gotland. Mycket är lånat därifrån men det är inte Gotland. Hit omplaceras Eir från sin tjänst i Stockholm. Allt hon vill är att komma tillbaka dit. Så lösa ett fall, göra bra ifrån sig och komma tillbaka. Motivationen blir inte mindre av att Eir ska samarbeta med Sanna. Sanna är minst sagt underlig och oförutsägbar. Inte så konstigt när hon förlorade man och son i en (som Sanna är säker på) anlagd brand. Något hon inte hämtat sig ifrån. Eir själv har sina sidor och backar inte att ta strid med de som (hon anser) gör fel. 

De får först ett enkelt men tragiskt självmord att reda ut. Men det är något… När sedan en antikvarie brutalt mördas får de lite mer att bita i. Samtidigt försvinner hennes rullstolsburne man. Är han ett offer eller mördaren? 

En riktigt bra och helt klart oförutsägbar deckare. Hon lyckas bra med sin debut! Nu väntar jag på Lena Areklews bok Ur askan som också är nominerad till priset Årets deckardebut. En av de andra har jag redan läst och bloggat om: Varken av Lisa Förare. Får väl titta lite närmre på de nominerade herrarna också: Peter Mohlin tillsammans med Peter Nyström och Jens Lönnaeus.

/Liselott

Sök upp och reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar