onsdag 25 september 2019

”Hamilton Beach” av Linda Olsson


Linda Olsson slog igenom med den finstämda romanen "Nu vill jag sjunga dig milda sånger", har skrivit ett flertal romaner efter den och har nu släppt sin senaste som delvis utspelar sig på Nya Zeeland där hon själv bott länge. Det är precis som tidigare en otroligt stillsam och reflekterande betraktelse över det liv som blev, här abrupt avbruten av en tragedi.

Romanen är ett långt brev skrivet av svenska Helga till Peter, kärleken i hennes liv. De träffades av en slump, ganska sent i livet i Paris, dit hon flyttat för att jobba som bokillustratör. Han var arkitekt, från Australien men boende i Auckland, Nya Zeeland. Enorm kärlek uppstod och när Helga plötsligt visar sig gravid flyttar hon dit, till honom. De formar sitt lyckliga tillvaro i ett vackert litet hus, och ser med stor tillförsikt på sitt framtida, gemensamma liv. Tills katastrofen är ett faktum.

Hamilton Beach är den avskilda, lilla stranden strax nedanför deras hus, dit Helga gått de senaste sju åren för att överleva. Där sitter hon varje dag i ur och skur, i sin egen stillsamhet, tills plötsligt en Joseph börjar lägga märke till henne. Hans arbetslöse son Wills har också smått lärt känna Helga på biblioteket där hon jobbar ibland. Och det långa brevet till Peter, där hon sakta försöker sammanfatta det liv de fick, vad som hände och varför, det avbryts då och då av små tankebrev skrivna av Joseph, kring hans förhållande till sin avlidna hustru, sonen och barnbarnet Maya, men också Helga som han lärt sig tycka mycket om.

Genom brevet till Peter får vi helt enkelt följa Helga i hennes beslut kring vad hon ska göra med huset, och hur hon nu till slut måste göra den resa hon inte orkat hittills, dvs lämna Nya Zeeland för att åter resa i sin tidigare lyckas fotspår. Hon reser tillbaka till Paris, men också till Provence där Peter hade ett hus - och till kapellet där de kanske skulle gift sig. Resan blir inte som hon tänkt sig, men hela tiden skriver hon på sitt brev till Peter, fyllt av så många vackra men också smärtsamma minnen. Det är så vi får del av hennes kärlek, sorg och längtan, om mörkret utan förlåtelse, men också hur hon till slut kommer vidare i livet.

Det är en fantastisk vacker skildring av det svåraste i livet, stillsamt skrivet i den eftertänksamhet som följer. En bok och människoöden att tycka mycket om!

/Tuija
Reservera boken på Ronnebybiblioteks webbsida. Se även vilka andra utgåvor boken finns som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar