onsdag 18 september 2019

”Ta mig tillbaka” av B A Paris

När Finn möter den unga Layla en nyårsafton när hon är vilse i London, uppstår tycke. Något senare lever de ihop, djupt förälskade, och när de är på väg hem efter en skidsemester i Alperna stannar de till en kort stund på en rastplats för ett toalettbesök. Men när han kommer tillbaka till bilen är Layla borta. Och syns aldrig mer till. Detta är hans version till polisen om vad som hände. Men han berättade inte riktigt allt.

Tio år senare är Finn förlovad med Laylas syster Ellen. I deras gemensamma sorg över det som hände har de funnit varandra och när de nu står i begrepp att gifta sig börjar underliga saker hända. Ett antal små ryska dockor som var systrarnas gemensamma nämnare dyker upp på de mest märkliga ställen; utanför deras hus, på puben, postade till dem i kuvert etc. Ibland till Ellen, men oftast till Finn. Vilket han försöker dölja för sin fästmö. För han vill inte oroa henne i onödan. Dessutom får han ett otal mail från någon okänd som påstår sig ha kontakt med Layla. Lever hon alltså? Men framför allt - vem är det som skickar dockor och mail till honom? Och varför? Om det är Layla - varför tar hon inte kontakt med dem? Och - rätt vad det är skymtar Ellen Layla i grannbyn, hundraprocentigt övertygad om att det var hon.

I sina försök att dölja vad som pågår för Ellen snärjer Finn in sig allt mer i lögner som till slut ovillkorligen kommer att bli ohållbara. Båda bryts ned mentalt av den påfrestande situationen tills mailen uppmanar honom att göra sig av med Ellen - vilket håller på att knäcka honom. Särskilt som han alltmer blivit förvissad om att brevskrivaren måste vara Layla själv. Men varför skulle hon vilja få sin syster undanröjd? Innan han vet ordet av kräver båda att han måste bevisa vem av dem han älskar mest. Men hur ska han kunna välja mellan sin tidigare livs kärlek och den annorlunda kärlek han lever i nu, många år senare i en helt annan kontext? Och varför har Layla dykt upp först nu - var har hon varit i alla år, när hon valt att hålla sig undan?

Lite spänning, underhållning för stunden, men kanske inget som lämnar något bestående intryck. Dock oväntad twist i slutet!

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Se även vilka andra utgåvor boken finns

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar