lördag 14 september 2019

"Varm mjölk" av Deborah Levy


Som vanligt hade jag lånat hem en hel hög med böcker till semestern… Men jag hade tydligen missat att ta hem tillräckligt med spänningsböcker! Vad är väl en semester utan spänningsböcker… Dessutom insåg jag att flera av mina favoritförfattare hade kommit med nya böcker. Då är det nimmt med e-böcker! Plöjde raskt Elly Griffiths (En cirkel av sten) och Samuel Bjørk (Pojken i snön). Jag hann även med Ray Celestine (Gangsterns klagan) och Naomi Alderman (Makten). Där emellan det var det väldigt skönt att bryta av med något helt annat: Deborah Levy (Varm mjölk). Från halsbrytande spänning och sträckläsning för att se hur det slutar var det bokstavligen som att hoppa ner i varm mjölk. Lugnt, stillsamt och behagligt (om nu att bada vi varm mjölk är behagligt). 

Jag landade i alla fall i en liten by i Spanien. Där det är sommar och hettan dallrar och relationen mellan Sofia (25 år) och hennes sjukliga mamma tar form i texten. Mamman är helt beroende av Sofia för ibland, kanske till och med oftast, kan hon inte gå. Ingen läkare hittar något fel och som sista(?) utväg ska de besöka specialistläkaren i denna lilla spanska by. Beroende, ilska, undertryckt längtan, utnyttjande av andra, funderingar på både det som varit, nuet och framtiden. 

Ja, allt detta och lite till finns med i denna underbara bok. En där jag läser lite då och då. Jag har inte en aning om i vilken riktning berättelsen kommer att utvecklas eller vad som ska hända. Den vindlar fram, jag möter en främmande värld och är nyfiken på att veta vad som ska ske. Jag njuter av läsningen. Den excentriske spanske läkaren och hans dotter (tillika sjuksköterska), badvakten som hjälper Sofia när hon bränner sig på maneter, oförglömliga Ingrid och hennes kille alla lämnar de bestående intryck hos mig.

/Liselott


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar