lördag 30 november 2019

”En förlorad man” av Jane Harper


En sån fröjd att återigen få frossa i Harpers snygga författarskap! Nu har hennes tredje roman översatts och det är återigen en mycket intelligent uppbyggd historia - ett familjedrama av stora mått - ute i sandig, sönderbränd outback i Australiens inland. Vi får följa liv och leverne som är ofantligt fjärran från vårt trots att det utspelar sig i nutid, i de mest heta och torra omgivningar man bara kan föreställa sig, på gigantiska boskapsfarmer så långt från ära och redlighet att man inte riktigt kan greppa avstånden… om man inte upplevt dem själv! Men det som jag först trodde var en uppföljare till Hetta och Falska vänner med Aaron Falk som huvudkaraktär, visade sig vara någonting helt annat! Just han förekommer över huvud taget inte i den här boken, däremot är mamman i familjen vi får följa här, syster till det värsta rötägget i boken Hetta. Så visst finns där en koppling, om än aldrig så liten, och Falk nämns, utan namn, faktiskt i en bisats, men det hade kunnat vara lätt att missa!

Vem av romanens tre bröder som antyds i titeln är lite svårt såhär i efterhand att gissa. Men antagligen syftas det på Cameron, som hittas död – sönderbränd av solen och hettan – vid en gammal gravsten ute i öknen. De två andra bröderna Nathan - berättaren, och Bub försöker förstå det som inte ens polisen kan lösa – hur har han hamnat just där när hans bil är långt, långt därifrån, och varför skulle han ha försöka ta sig just dit? Platsen bär på en speciell historia som förvisso betydde något för Cameron, men det finns ju enklare sätt att ta livet av sig. Vilket förefaller vara det mest sannolika skeendet även om det är obegripligt. Därför grubblar och undersöker särskilt Nathan vidare kring omständigheterna - och mycket som var oväntat dyker upp under veckan som går fram till begravningen på julafton. Men kan det räcka som förklaringar?

Vid sidan om får vi tillbakablickar på brödernas uppväxt med den demoniska pappan, men framför allt får vi inblickar i livet i nutid, bl a hur Nathan levt totalt isolerad i evigheter, tre timmars bilfärd från resten av familjen, i en advokatkamp med sin exfru om umgänget med den nu tonårige sonen som är på besök hos honom över julen. Men på fädernesgården finns också, förutom den döde Camerons döttrar och fru Ilse, mamman Liz, den anställde Harry som bott och arbetat på gården längre än familjen funnits där, samt två unga backpackers som jobbar åt dem. Familjekretsen är liten, så vem av dem skulle kunna ha skäl starka nog att lämna Cameron åt sitt givna öde i hettan, om han nu inte tog livet av sig?

Ja, familjehemligheterna är många, visar det sig, och oförrätterna likaså. Var verkligen Cameron så snäll och omtyckt av alla som han verkar? Den som läser får se!
/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där ser du också vilka andra utgåvor vi har har boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar