onsdag 20 november 2019

”Hon som måste dö” av David Lagercrantz


Så har då den sista (?) Millennieboken skrivits, åtminstone av Lagercrantz om man får tro honom själv. Det återstår att se om det går att hålla liv i Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist via någon tredje författare – vilket media redan har gått ut och spekulerat kring. Därmed är denna historia delvis spoilad, eftersom bokens baksida uttryckligen beskriver hur Lisbeth en gång för alla tänker göra upp med sin onda tvillingsyster Camilla, hon tänker alltså sluta vara den som är jagad – hon tänker jaga själv. Och hur detta slutar kan man som sagt ganska lätt gissa sig till. Men det är en otroligt spännande resa till ”the bitter end” där det goda måste få besegra det onda, och även om själva upplösningen är ganska skruvad och fullständigt osannolik – och dessutom lite trasslig och snårig att hänga med i – så är det ändå med härlig behållning jag läser om detta makalösa radarpar som trollbundit en hel värld. Så ja, jag kan inte annat än rekommendera även denna sista del för en andlöst spännande lässtund, i ett högt tempo, där det knappt går att släppa boken ifrån sig.

Och själva storyn då… ja den börjar med att en hemlös man hittas död i en park i Stockholm. Men vad man först tror är ett naturligt dödsfall visar sig vara något helt annat. Mannen förefaller ha bragts om livet – men vem är han och varför skulle någon lägga energi på att förgifta honom för att sedan försöka dölja detta noga? Detta ärende hamnar hos Mikael Blomkvist främst för att mannen visade sig ha hans telefonnummer på sig i en ficka, och när fler personer hörs kring vad mannen yrat om den senaste tiden visar det sig att han har kopplingar till försvarsministern. Men vilka kopplingar och hur är det ens möjligt?

Blomkvist söker förstås hjälp hos Lisbeth som förefallit gå upp i rök, men som triggas av den intressanta DNA-koppling hon själv förkovrat sig i, så att hon både hjälper och återupptar kontakten med Blomkvist igen. Mannen visar sig vara en sherpa, som hjälpt åtskilliga expeditioner upp på Mount Everest, och ja – där finns kopplingen till försvarsministern… Vad hände egentligen där uppe på världens tak, 2008, som gjort att sherpan obegripligt nog hamnat i Sverige i sitt sökande efter försvarsministern? Parallellt med detta intressanta drama ägnar sig Lisbeth åt sin privata vendetta med tvillingsystern Camilla där båda drivs av att den andra måste vara den som måste dö... Upplagt för dramatik på hög nivå!

/Tuija

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar