lördag 16 november 2019

”Vid nattens ände” av Jan-Philipp Sendker


En omtyckt och uppskattad trilogi har här fått sin sista del. Efter genombrottet med ”Konsten att höra hjärtslag” har den tidigare utrikeskorrespondenten nu avslutat även sin Hongkong-trilogi om amerikansktyska Paul Leibovitz, boende på ön Lamma utanför Hongkong, som där slickat sina sår efter ett älskat barns bortgång. I den förra boken uppmärksammade Paul och hans kärlek en kinesisk miljöskandal av stora mått och nu i den tredje råkar paret ut för den värsta mardrömmen av dem alla – att få sitt barn kidnappat. Samtliga böcker går att läsa helt fristående, utan några som helst problem, och rekommenderas varmt!

Och nu då i denna avslutande del är Paul och deras nu fyraårige son David på ett kortare besök i Kina hos en god vän, och där, i en djurpark, råkar en flickvän till en stigande stjärna inom kommunistpartiet få syn på sonen. Och tycker att han ser så charmerande gullig ut. Varpå pojken i ett obevakat ögonblick i en hotellfoajé en stund senare försvinner. Blir bortrövad. Av partifolk som tagit pojken för att han ska ges som present till den där flickvännen som tyckte att han var så gullig...

Ja, här kan man ju börja ana vidden av dagens Kina, och efter att ha läst allt som händer därefter, ger landet mig magont… hur klarar människor av att leva i ett sådant system?
För efter att Christine anslutit sig till den bedrövade Paul, och de letat överallt och till slut tvingats inse vidden av det inträffade, så överlämnas plötsligt pojken av ett par som jobbar hos mannen som beordrat bortrövandet. De skulle ändå fly fältet och passade på när de insåg vad mannen ställt till med den här gången. Så hux flux har Paul och Christine fått tillbaka sin son – men hur ska de kunna lämna Kina för att ta sig tillbaka hem till Hongkong? De blir över en natt jagat byte, måste fly och hålla sig undan all polis, för att på ett obegripligt sätt ta sig den flera hundra mil långa resan till Peking, för att där söka skydd på den amerikanska ambassaden. Men hur ska de lyckas med det, med kommunistflåset i hasorna..? Uppdraget förefaller helt omöjligt, och i viss mån är det verkligen det.

Det är i alla fall en lång, omständlig resa som väntar dem, en mardröm utan dess like, och flera olika bekantskaper korsar deras besvärliga väg. En av dem är den unga pojken Da Lin, vars öde kommer att förfölja dem länge, och utan Pauls gamle vän, den tidigare poliskommissarien men numera munken, som följt dem sedan dag 1 i bortrövandet, hade inte hälften kunnat lösas. Nu kämpar de ändå i enorm motvind med kniven mot strupen hela tiden, och ändå kommer de kanske inte att klara sig.

Av slutet att döma inser jag att det nog inte hade kunnat bli en fjärde Hongkong-bok om Pauls vidare öden, utan att säga för mycket! Men det slutar inte som man hade kunnat tro…

/Tuija

Reservera boken på Ronneby biblioteks webbsida. Där kan du se vilka andra utgåvor vi har av boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar